България може да не получи никакви средства по Плана за възстановяване и устойчивост през тази година заради забавяне на законодателни поправки в съдебния сектор и заради реформите в енергетиката. Това обяви вицепремиерът Атанас Пеканов. Той подчерта, че въпреки че институциите все още се учат как да изпълняват този нов механизъм, България е една от 11-те държави членки, които са получили първото плащане, останалите 16 все още не са го поискали. Вицепремиерът изрази позицията си по време на конференцията "Парите по плана за възстановяване и европейските структурни фондове", организирана от "24 часа" и КРИБ.

Пеканов: България ще търси разговори с ЕК по глава „Енергетика“ от Плана за възстановяване

България продължава да изпълнява Плана за възстановяване и устойчивост  със своите инвестиции и реформи в тези области, които не са засегнати от решението на парламента по отношение на декарбонизацията, каза Атанас Пеканов.

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев уточни, че проблеми с разплащанията по първия транш не се очакват.

Как ще получаваме пенсии и заплати в евро

Страната ни вече получи първото плащане, добави още Пеканов. По думите му бизнесът ще получи и над 7 млрд. евро по структурните фондове и европейските програми. Той отказа да коментира дали ще остане в следващ екип на служебно правителство.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм