Два самолета „Спартан“ от състава на 16-а авиобаза във Враждебна излетяха в 12.47 ч. и 12.52 ч. днес за летище Адана, за да транспортират екипите, с които България ще окаже помощ на Турция след разрушителното земетресение, съобщиха от МО, цитирани от БГНЕС.

На борда на самолетите са спасителен екип от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ при Столична община с екипировка и оборудване за оказване на първа помощ в такива ситуации. Заедно с тях са и два екипа от Военномедицинска академия (ВМА) в състав лекар-хирург и анестезиологична медицинска сестра с екипировка и техническо оборудване. Медиците са част от Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии и катастрофи. Българските военни медици имат опит от участие в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница.

Над 600 загинали при мощно земетресение в Турция и Сирия (обновява се)

По-рано на пресконференция военният министър Димитър Стоябов обяви, че приоритети на ръководството на Министерство на отбраната са продължаване процесa по въоръжаване и модернизация на Българската армия, изграждане на нужната инфраструктура на летище „Граф Игнатиево”, както и задвижване на проектите по договора за F-16, каза още Димитър Стоянов.

Министърът заяви, че търсят варианти за ремонт на изтребителите МиГ-29. Стоянов е поставил срок до 15 февруари за оферти от Швеция, Франция и Израел за заместващи самолети. Той уточни, че ако не се осигури ремонт на МиГ-29 или заместващи самолети, вероятността да се наложи съюзна държава да поеме охраната на небето ни е голяма.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм