България отзовава 70 руски дипломати, съобщи пред журналисти в кулоарите на парламента премиерът Кирил Петков.

Руски дипломат в Женева осъди войната в Украйна и подаде оставка

По думите му въпросните дипломати са идентифицирани като хора, свързани с чужди служби и работили срещу интересите на страната ни.

Петков разкри, че дипломатическата им служба е била за прикритие. Премиерът уточни също, че не става дума за агресия срещу руския народ.

Петков за блокирания полет на Лавров: Няма да пускаме нелегално външни министри

Междувременно, от МВнР съобщиха, че заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова е извикала на среща днес посланика на Руската федерация у нас.

Елеонора Митрофанова е била информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация.

Италия извика руския посланик заради спор в медиите

Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители, съобщават от Външно.

На посланик Митрофанова са били връчени имената на 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация у нас, които следва да напуснат територията на страната до 24 ч. на 3 юли 2022 г.

Митрофанова: Използването на думата „корупция“ по адрес на Путин е обида

В съобщението на МВнР стои още:

Искането на България има две основания: първо, реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения. Второ, заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите. Дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани.

Нинова: Не сме съгласни с отзоваването на руските дипломати

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм