Българи в РСМ настояха за адекватна реакция от България срещу зачестилите репресии над тях и семействата им. В Комисията по политиките за българите извън страната бяха изслушани представители на културните центрове „Цар Борис III“ в Охрид, „Иван Михайлов“ в Битоля и Сдружение „Юг“ в Прилеп. Те разказаха за натиска, на който са подложени в Република Северна Македония и поискаха от България защита.

От своя страна председателят на Комисията по политиките за българите извън страната Костадин Костадинов заяви, че е подготвил писмо до министър-председателя Гълъб Донев и уточни, че ще поиска и среща с него.

Затвор и 50 000 лв. глоба за македонец, опитал да пренесе през границите амфетамин

Председателят на Сдружение „Цар Борис III“ в Охрид Томе Блажески за първи път говори публично за натиска и заплахите, които получава след отварянето на българския клуб там.

Блажески коментира, че все още няма задържан за нито едно от нападенията над клуба.

Благой Шаторов от Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля допълни, че всичко, което е различно от македонското, е проблем.

От своя страна председателят на Комисията по политиките за българите извън страната Костадин Костадинов настоя за подкрепа на сънародниците ни в РСМ от цялата българска дипломатическа и административна структура, както и да се предприемат административни мерки срещу евентуални бъдещи недружелюбни деяния. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм