Президентът на САЩ Джо Байдън нарече "неприемливо" осъждането от руски съд на американската баскетболна звезда Бритни Грийнър на девет години затвор.

"Русия неправомерно задържа Бритни. Това е неприемливо и аз призовавам Русия да я освободи незабавно, за да може тя да бъде със съпруга си, близките си, приятелите и съотборниците си", заяви Байдън в изявление.

Президентът на САЩ отново заяви, че ще "работи неуморно и ще преследва всички възможни пътища" за репатрирането на Грийнър и на друг задържан в Русия американец - Пол Уилън. Съобщава се, че се водят преговори за размяна на двамата с руснаци, лишени от свобода в САЩ, включително с известния контрабандист на оръжие Виктор Бут.

САЩ предупредиха гражданите си за възможни терористични атаки

Междувременно защитата на Грийнър заяви, че ще обжалва "неразумната" присъда.

"Съдът напълно пренебрегна всички доказателства на защитата и най-вече признанието за вина", се казва в изявлението на екипа на защитата. "Присъдата е абсолютно необоснована. Със сигурност ще подадем жалба", заявяват от екипа на адвокатите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм