Президентът на САЩ Джо Байдън ще подпише протоколите за членство на Швеция и Финландия в НАТО във вторник, 9 август. Това се посочва в работния график на държавния глава, който беше разпространен от Белия дом в понеделник.

Шамар от Анкара: Турция няма да подкрепи приемането на Швеция и Финландия в НАТО

"Следобед президентът ще произнесе реч и ще подпише документите за ратификация на протоколите за присъединяване към Северноатлантическия договор на Република Финландия и Кралство Швеция", се казва в графика. Вицепрезидентът Камала Харис също ще присъства на церемонията в Белия дом.

Швеция: Няма да приемаме ядрени оръжия

Миналата седмица Сенатът на Конгреса прие резолюция за ратифициране на документите за присъединяване на Стокхолм и Хелзинки към Алианса. Според особеностите на американското законодателство самата процедура по ратификация се извършва от президента на страната, като Сенатът дава своето съгласие. По-рано Байдън приветства резултата от гласуването в горната камара на Конгреса, като обърна внимание на факта, че процесът на разглеждане на протоколите за разширяване на НАТО в Сената е най-бързият от 1981 г. насам.

Стокхолм и Хелзинки подадоха молба за присъединяване към алианса на 18 май, но процесът на присъединяване беше незабавно блокиран от Турция, която поиска от страните да обявят кюрдските организации за терористични, да екстрадират в Анкара обвинените в тероризъм или участие в опита за преврат през 2016 г. и да отменят забраните за оръжие.

Чехия иска да купи изтребители F-35 и бойни транспортни средства Си Ви - 90

Турският президент Тайип Ердоган, финландският президент Саули Ниинистьо, шведският министър-председател Магдалена Андершон и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разговаряха на 28 юни преди срещата на върха на НАТО в Мадрид. Разговорите доведоха до подписването на меморандум, който позволява на двете страни да се присъединят към НАТО. Присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО трябва да бъде ратифицирано от всички членове на блока. Досега повече от 20 от 30-те страни, които съставляват алианса, са направили това. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм