"Американският президентът Джо Байдън не е готов да даде на Украйна ракетни системи за залпов огън с далекобойност 300 километра, тъй като се стреми да избегне трета световна война", каза неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от международните медии.

САЩ планират да увеличат военната помощ за България и подкрепата за „Три морета“

Съединените щати предадоха на Украйна 12 такива системи ХИМАПС и обявиха в петък за предстоящата доставка на още четири такива системи. Руското министерство на отбраната съобщи в петък, че руските въоръжени сили са унищожили четири пускови установки ХИМАРС, доставени на украинските войски от САЩ с високоточно оръжие.

Джо Байдън е с Ковид

„Има някои активи, които президентът даде да се разбере, че не е готов да предостави. Те включват ракети ATACMS с голям обсег, които имат обхват от 300 километра. Той смята, че докато основната цел на САЩ е да направят каквото необходимо за подкрепа и защита на Украйна, друго предизвикателство е да не се окажем в ситуация, в която да се плъзнем към трета световна война“, каза Съливан на форума за сигурност в Аспен. Американците казват, че украинците получават ХИМРС с управляеми ракети, чийто обсег е 80 километра.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм