Областните дирекции по безопасност на храните във Варна, Добрич и Бургас започват засилен контрол в заведенията за хранене по време на летния туристически сезон. Ще се проверяват магазини, ресторанти, подвижни и сезонни обекти, както и такива с дейност на кетъринг.

Инспекторите ще следят за съответствие на сградов фонд и оборудване, за действащи системи за управление на безопасността на храните, за произход и правилно съхранение на суровини и храни, за срокове на съхранение, за здравни книжки на персонала.

Ще се акцентира на коректното етикетиране на предлаганите млечни продукти и проследимостта на техните доставчици. Инспекторите ще следят още за подходящи условия за измиване и дезинфекция на работния инвентар, оборудване и съоръжения за измиване и подсушаване на ръцете, подходящо работно облекло и лични предпазни средства.

Засилените проверки ще продължат до 13 септември.