Близо 20 експерти от Главна дирекция на Българската агенцията по безопасност на храните са командировани на ГКПП "Капитан Андреево", където  продължават проверките, във връзка с фитосанитарния контрол на плодовете и зеленчуците, внос от Турция. Те се извършват съвместно със служители на НАП и ДАНС. Това потвърди в интервю за Дарик Пловдив  изпълнителният директор на БАБХ проф. Христо Даскалов.

Акцията на "Капитан Андреево" бе оповестена на 1 април т.г., след като стана ясно, че лабораторията, отговорна за изследването на пестициди в пресните плодове и зеленчуци, които се внасят в България, се управлява от частна фирма, договорът с която е подписан в последния ден на 2021 година. Той е за 10 години и  продължава да действа и в момента, потвърди пред Дарик  проф. Даскалов.  Директорът на агенцията обясни, че договорът на 31 декември е бил сключен зад гърба му и въпреки заповедта на сегашния земеделски министър Иван Иванов. Това бе причината и за уволнението на заместника на Даскалов - Николай Роснев преди дни.

Практиката е от 2012 г., когато по време на бившия министър на земеделието Мирослав Найденов, отговорността за лабораторните изследвания бе предоставена на друга фирма, също с 10-годишен договор. Агенцията по безопасност на храните трябва да си върне лабораториите на границата, за да може отговорността за качеството на хранителните продукти, предназначени за българския пазар и за страните от ЕС, да е изцяло на държавата, коментира още проф. Даскалов. Съгласно действащите изисквания за контрол, на граничните пунктове се проверяват едва около 20% от камионите превозващи пресни плодове и зеленчуци. Според  него обаче до трапезите ни не би трябвало да стигат вредни за консумация продукти, тъй като от Агенцията по безопасност на храните извършват допълнителен мониторинг и контрол в търговската мрежа.  

 Същевременно е засилен и контролът на северната ни граница, където много украински бежанци влизат в страната ни, заедно с домашните си любимци. Има случаи, в които те искат да преминат и с цели приюти за кучета, съобщи още изпълнителният директор на БАБХ. Животните трябва да бъдат задължително проверени и регистрирани.

Облекчените условия за прием на домашни любимци на територията на България са обявени на сайта на агенцията, откъдето могат да бъдат изтеглени и съответните декларации за регистрация

Чуйте какво каза още изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните проф. Христо Даскалов пред Лалка Златанова