Асоциация на топлофикационните дружества направи експертен анализ на основните методи за отопление, за да помогне на клиентите в избора кой вариант да изберат. Припомняме, че има поскъпване при всички методи на отопление в сравнение с предходната година.

Според анализа на експертите най-евтино излиза отоплението на парно, а най-скъпо – на природен газ. Разликата между двата източника е близо 4 пъти в полза на парното.

Председателят на СОС: Парно в София през зимата ще има, уверява държавата и „Булгаргаз“

От Асоциацията отбелязват, че спрямо миналия септември повишението на цената на природния газ за битовите потребителите е 250%. На следващо място е увеличението на тон пелети – 56%. Топлинната енергия е поскъпнала с около 30% средно за страната, имайки предвид намаленото ДДС. Като е важно да се отбележи, че има топлофикации, като например в Бургас и Плевен, където повишението е под 1%. Най-малко е поскъпването на тока, само 4%, но въпреки това електрическата енергия не е най-евтиният метод на отопление през тази зима.

Експертите отбелязват, че данните отразяват моментната ситуация, тъй като цените на природния газ и пелетите могат да изменят скоро.

Областният управител се срещна с директора на ТЕЦ Сливен

„Цяла Европа се стреми към намаляване на потреблението на енергия и България също трябва да предприеме стъпки за постигане на тази цел. Важно е потребителите да знаят, че производството на топлофикациите зависи от потреблението и не може да бъде намалено централно.“ обясни председателят на Асоциация на топлофикационните дружества в България инж. Кремен Георгиев.

Експертът обърна внимание, че основната грешка на абонатите, които използват най-евтиния метод за отопление, а именно централното парно е, че се опитват да отопляват повече от 1 помещение с един радиатор. По думите му по този начин радиаторите работят неефективно, защото се стремят да затоплят прекалено голямо пространство, което повишава консумацията, а оттам и сметката за парно.

Новините от Сливен

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм