Съставената програма за седмичните заседания на парламента е извън обществения дневен ред. Трите теми, по които ПГ на ГЕРБ ще бъде винаги в пленарна зала, са когато се обсъжда закон, касаещ Плана за възстановяване и устойчивост и средствата от Европейския съюз, Законът за държавния бюджет и Република Северна Македония, предава БГНЕС.

Борисов настоя за спешна актуализация на бюджета и вдигане на ветото на РСМ и Албания

Това каза по време на брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по повод липсата на кворум.

„В дух на конструктивизъм предложихме на Председателски съвет да се изработи дневен ред, който отговаря на обществените очаквания, а именно всички законопроекти, които касаят средствата от Плана за възстановяване и устойчивост, защото вече няколко дни се спекулира с тази тема“, каза тя.

ГЕРБ ще върне мандата за съставяне на правителство, ако им бъде връчен

Атанасова подчерта, че този законопроект, който е внесен в програмата за работа на НС, е законопроект за гласуване на първо четене и е внесен от Министерския съвет на 2 юни. „Нищо друго по темата „План за възстановяване и неговите законодателни измерения няма постъпило в деловодството на НС“, заяви тя.

Атанасова: Падането на Петков е историческо събитие

По темата Северна Македония Атанасова сподели, че има редица спекулации. „Нека отново да подчертая, че МС не е внесъл проект за решение в НС. Това направиха две от парламентарните групи. Нещо повече – с една трета от членовете на Външната комисия предложихме да има извънредно заседание на Комисията по външна политика, на която да се обсъдят тези два проекта за решения, колкото е нужно да се дебатира в Комисия, колкото е нужно да се дебатира в пленарна зала на това решение и тези проекти за решения да станат част от дневния ред на парламента. Такова заседание, въпреки че по правилник има такива условия , не е свикано и до този момент“, заяви тя.

По думите ѝ председателят на Комисията по външна политика вече не отговаря, включително на обаждания, на членовете от тази комисия и не се знае кога ще бъде свикано това заседание, за да има достатъчно време то да бъде обсъдено и взето решение по двата проекта за решение. „Гарантираме, че ако днес Външната комисия свика заседание, обсъди и гласува тези проекти за решения, ние в утрешния ден ще бъдем в пленарна зала, за да защитим нашия проект за решение и да гласуваме“, каза Атанасова. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм