„Днешното заседание на Националния съвет на БСП върна колективното начало, правилата и устава във функционирането на партията. Противно на всички изписани лъжи, не е имало никакви преврати, реваншизъм и наказания.” Това заяви избраният за изпълняващ функциите на председател на БСП Атанас
Зафиров,
съобщиха от пресцентъра на партията.

„С днешните решения разбихме две основни лъжи от последните дни. Първата е за някакъв преврат, който се извършва в партията, за някакви тъмни сили и фалшиви подписки, които стоят зад днешното заседание на Националния съвет. Организатор на пленума е легитимното ръководство и легитимното Изпълнително бюро. Беше опровергана и още една лъжа – че целта на днешния пленум е свикване на извънреден Конгрес и промяна на Устава с цел отмяна на прекия избор. Нищо подобно не се е случило. Вървим по зададения от партията дневен ред”, подчерта Зафиров.

Той обяви, че в БСП стартира пълен цикъл отчети и избори, който ще завърши с Конгрес до края на месец ноември. Прекият избор за председател на БСП ще се проведе в периода между 29 септември и 10 ноември 2024 г.

„Беше избран изпълняващ функциите на председател на партията, който да ръководи този процес, както и работна група с ръководител Борислав Гуцанов, която да организира процеса по подготовката и протичането на цикъла и Конгреса”, съобщи още Атанас Зафиров.

Националният съвет на БСП, въз основа на резултатите от изборите за 50-о Народно събрание, които ни отредиха ролята на опозиция, потвърждава решението си да не подкрепя правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС.

„Това е още един мит и упорито повтаряна лъжа, която беше разобличена - тезата за търгашите, които искат да отворят крепостта отвътре и да хвърлят партията в лапите на ГЕРБ и ДПС”, коментира Зафиров.

Организационният секретар на БСП Борислав Гуцанов подчерта, че курсът на обединение и на затваряне на всички фронтове, вътре
в партията и извън нея, е изключително важен за БСП
.

„Включително подаване на ръка към институции, които бяха избрани, благодарение на БСП преди години, имаше определени разминавания и сега не винаги сме на едни и същи позиции, но трябва да се градят мостове”, каза Гуцанов.

И заключи: „Пътят е към отваряне на БСП, към връщане на всички, които по някакъв начин са били обидени, по някакъв начин не са се почувствали на мястото си и действия, които да направят лявото силно. България има нужда от силна лява партия – от силна Българска социалистическа партия.”