Астрономи са открили три нови астероида, които са близо до Земята, съобщава Си Ен Ен. Един от тях е най-големият "потенциално опасен" астероид за нашата планета, намиран в последните осем години.

Обектите са открити от Междуамериканската обсерватория "Серо Тололо" в Чили. Те се намират между орбитата на Земята и Венера.

Сондата на НАСА успешно отклони астероид (видео)

Астероидът, известен като 2022 AP7, е широк 1,5 км и орбитата му пресича тази на планетата ни. Това е причината той да е категоризиран като "потенциално опасен".

Международният екип е направил изследването в 10-минутен прозорец след слънце и преди изгрев. Причината е, че изследването на района между Земята и Слънцето за астероиди е много трудно.

Сонда на НАСА се разби в астероид (видео)

Досега са открити само около 25 астероида с орбита изцяло в орбитата на Земята именно поради трудностите в наблюденията заради блясъка на Слънцето.

"Нашето проучване е в района на Земята и Венера за астероиди. Досега сме открили два големи астероида близо до Земята с диаметър около 1 км, които наричаме “убийци на планети", каза водещият автор на изследването Скот С. Шепърд, астроном от Лабораторията за Земята и планетите при Института за наука “Карнеги" във Вашингтон.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм