Държавата ни е подготвена за евентуално налагане на ембарго на доставките от Русия и работи за подсигуряване на наличностите. Това каза вицепремиерът Асен Василев на брифинг пред медиите след заседанието на Министерския съвет.

Кабинетът обсъжда дали да обяви руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за персона нон грата, заяви още той и уточни, че информация за това може да има до края на деня.

Изявления от Министерски съвет

Изявления от Министерски съвет

Posted by Darik.bg on Wednesday, April 6, 2022

Правителството е приело актуализираната версия на Плана за възстановяване и устойчивост и се очаква ЕК утре да го одобри.

На заседанието на Министерския съвет е взето решение да бъде предложено на президента Румен Радев да освободи от длъжност началника на НСО бригаден ген. Емил Тонев. Това каза началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова.

Бориславова: Даваме 2000 каски и 2000 бронежилетки на украинците

2000 каски и 2000 бронежилетки ще бъдат предоставени като средства за защита на украинските граждани, стана ясно още след правителственото заседание.

Икономическата и енергийната ни системи са подготвени за евентуално ембарго върху доставките от Русия на въглища, петрол и газ и страната ни може да се осигури пълното потребление, заяви вицепремиерът Асен Василев.

Планът за възстановяване е абсолютно готов, съобщи Петков

Планът за възстановяване и устойчивост е на обща стойност около 13,5 млрд. лв., от които около 12,3 млрд. лв. е европейското финансиране. За да получим тези средства обаче са необходими реформи, посочи още той.

Правителството подготвя и нов пакет антикризисни мерки заради увеличаващите се цени на газа и на торовете, което води до поскъпване и на хранителните продукти, каза още Асен Василев. Очаква се до 10 дни те да са готови, а след това трябва да бъдат гласувани и от Народното събрание.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм