Повече от две трети от мрежата за зареждане на електрически автомобили в Европа е концентрирана в три европейски държави - Германия, Франция и Холандия. Това заяви българският евродепутат oт ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков по време на третото издание на ежегодния форум Green transition 2023, посветен на Зеления преход в Централна и Източна Европа.

По думите му Европа и в частност България се нуждаят от много повече инфраструктура и зарядни станции, като в същото време въпросът за финансирането на този процес трябва да бъде обсъден внимателно. „Подкрепям политиката по насърчаване и стимулиране на електрическите автомобили, включително създаването на привилегии и улеснения за техните потребители, но по отношение на финансирането на зарядни станции с европейски пари трябва да бъдем особено внимателни“, подчерта Новаков и напомни, че съществуващата днес мрежа от бензиностанции не е строена с държавно финансиране.

Новаков призова реформите по отношение на прехода към електрически автомобили да бъде съобразен с пазара, с потребностите и възможностите на хората в днешно време. Той припомни, че Европа постави високи цели за въглероден неутралитет до 2055 г. в момент, когато нямаше Ковид, военен конфликт, инфлация и високи цени на енергоносителите.

„Гласувах против забраната на бензинови и дизелови двигатели след 2035 г., въпреки че харесвам електрическите автомобили. Вярвам, че бъдещето принадлежи на тях, но повече вярвам на пазара и на това, че хората сами ще предпочетат да ги купуват, когато те станат по-достъпни. Не може реформите да бъдат налагани силово, трябва да проявим емпатия към хората и това, което трябва да направят.“

Андрей Новаков е евродепутат за втори пореден мандат. Сектор „Транспорт“ заема важно място в работата му, като в годините досега той се ангажира трайно със защита на националния интерес и позицията на българските шофьори в дебата за европейското законодателство „Пакет Мобилност“. Инициатор е на платформата за обмен на данни от километражите на леките автомобили в ЕС за предотвратяване на измами на пазара на автомобили втора ръка и подобряване на условията за пътна безопасност. Водещ докладчик на Европейския парламент новата Европейска рамка за градска мобилност.