Представители на културните институции в Русе се включват днес в Националния протест “Народ без култура е народ без бъдеще”. Те се събират пред сградата на Държавната опера от 12.30 часа. Основните им искания са:

1. Да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в Правителствената програма т. 13.2.19.

 2. Осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора.

 3. Ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и професионалните общински фолклорни ансамбли и общинските театри. Гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите по-горе състави, постигнат в Браншовите колективни трудови договори Организатори: •Съюз на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) •Съюз на артистите в България (САБ) • Национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ •Независима синдикална федерация „Култура“ към КНСБ

“Протестираме за достойно заплащане на нашия труд. Ние се борим за бъдещето на всички, защото народ без култура е народ без бъдеще”, заяви в ефира на Дарик солистката в Русенската опера Андреана Николова. Тя посочи, че е необходима дългосрочна стратегия за развитие на културата. По думите й методиката за финансиране на културните институции се нуждае от промяна. “Приравняването до чиновническо броене на билетчетата е унизително”, коментира Николова.

Цялото интервю с Андреана Николова чуйте в прикачения файл: