Опозиционерът Алексей Навални е починал в затвора, съобщи днес управлението на затвора в Ямало-Ненецкия автономен окръг, където той излежаваше присъдата си, предаде Ройтерс. Причината за смъртта му е неустановена. 

Руският опозиционер беше преместен в нов затвор в Сибир в началото на тази година. Той се намира отвъд Полярния кръг и на 1900 километра от Москва.

47-годишният Навални, който е бивш адвокат, стана известен преди повече от десетилетие, като разобличаваше елитите на президента Владимир Путин и отправяше обвинения в корупция. Очерта се като негов основен политически враг. Той беше осъден да остане зад решетките, докато навърши 74 години, заради обвинения, които според него са изфабрикувани, за да бъде отстранен от политиката. Преди време Навални се оплака, че е бил принуден да слуша пропутински поп певец всяка сутрин в 5 часа сутринта, след като преди това е слушал и руският национален химн. 

Руските власти определят Навални като измамник и като подкрепян от Запада екстремист, който иска да попречи на политическата стабилност и да всее хаос в най-голямата страна в света - обвинения, които той отрича.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм