Русия е страна, пълна с изненади

Това лято хората в страната бяха шокирани, след като безпилотни самолети на няколко пъти атакуваха центъра на Москва, предизвиквайки експлозии и повреди на сгради, съобщават от Би Би Си.

След това руската рубла се срина неочаквано - за кратко курсът на долара надхвърли 100 рубли.

Към това се прибавя и неуспешната мисия до Луната: Руският спускаем апарат "Луна-25" беше изгубен в космоса, унищожен при сблъсъка си с лунната повърхност миналата седмица.

Но днес, след като се появи новината, че самолетът на Евгений Пригожин е паднал от небето и се е разбил в Тверска област, повечето хора далеч не бяха шокирани. Всъщност, повечето руснаци вероятно бяха изненадани, че това не се е случило по-рано.

От седмици в Русия се спекулираше каква точно съдба очаква Евгений Пригожин. Точно преди два месеца шефът на "Вагнер" започна своя кратък бунт.

Неговите наемници завзеха голям руски град и дори тръгнаха към Москва. След като бунтът беше прекратен, мнозина смятаха, че дните на Пригожин са преброени. В края на краищата бунтът беше значително унижение за Кремъл, а президентът Путин не е от хората, които прощават и забравят.

Около час след катастрофата руската Федерална авиационна агенция "Росавиация" публикува изявление, в което потвърждава, че името на Евгений Пригожин е фигурирало в списъка на пътниците.

Това е необичайно бързо за Росавиация: обикновено агенцията реагира много по-бавно на подобни инциденти. 

Руската държавна телевизия ограничава до минимум репортажите за инцидента, като цитира правителствени служители без коментар. В главната си вечерна новинарска емисия контролираният от Кремъл Първи канал посвети само 30 секунди на историята.

Добре известен факт в Русия е, че държавните телевизионни канали често изчакват, докато получат официални инструкции относно тона на репортажите.

Що се отнася до самата група "Вагнер", каналите в Телеграм, свързани с наемниците, твърдят, че Пригожин "е бил убит от предателите на Русия". В щаба на "Вагнер" в град Санкт Петербург се появи импровизиран параклис. Снимки в руските медии показват хора, които носят цветя и свещи в центъра "Вагнер".

Сега вниманието се насочва към случилото се на борда на самолета. Според руските медии разследващите разглеждат редица възможни причини, включително "външни действия".

Коментирайки инцидента, политическият анализатор Татяна Становая заяви, че причината за самолетната катастрофа не е важна - по-значимо е посланието, което тя изпраща към всички други потенциални бунтовници: От гледна точка на Путин, както и на мнозина сред служителите в сферата на сигурността и военните, смъртта на Пригожин трябва да послужи за урок." "Всички ще възприемат това като акт на отмъщение и възмездие".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм