„Очакваме от ЕК да изпрати писмо до Нидерландия с покана за мисия в България във връзка с приемането ни в Шенген.“ Това каза премиерът акад. Николай Денков, който е в Брюксел, съобщава bTV.

„Не разчитаме на тези два дни, за да убедим Нидерландия, че сме подготвени за Шенген, но имаме много съществен напредък по защитата на границата в последните месеци и всичко това се отчита. Дипломацията също трябва да си свърши работата - разчитаме на подкрепата и на другите държави“, добави той.

Преди дни стана ясно, че Нидерландия няма да свали ветото си за присъединяването на България към Шенген.

След проведен съвет по "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург министърът по миграцията на Кралството Ерик ван дер Бург обясни, че не вижда причини ситуацията да се промени в краткосрочен план.

Денков коментира сезирането на Конституционния съд от президента във връзка с таксата за пренос на руски газ през България.

„Не смятам, че е правомерно и не трябваше да го прави. Действително с този си акт президентът по никакъв начин не защитава българските интереси, дали защитава чужди интереси - нека всеки сам да помисли. Може би защитава интересите на други държави - Русия, Унгария, Сърбия, не знам“, добави той.

Денков обясни, че цялата информация за таксата за пренос на руски газ е изпратена до ЕК и там я разглеждат.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм