"Има пълно съгласие, че трябва да се подготви енергийна стратегия на страната през следващите няколко месеца". Това заяви на брифинг премиерът Николай Денков след среща с работодателските организации, на която са обсъдени основните мерки, предвидени в Териториалните планове за справедлив преход и възможността за участие на големи предприятия в промяната на икономическия облик на област Стара Загора.

Основната критика по време на разговорите е била, че комуникацията на правителството по отношение на работодателите и на потенциалните инвеститори би могла да бъде много по-добра.

Предложението на работодателите е енергийната стратегия да се допълни с индустриална, защото именно големите индустриални предприятия са най-големите потребители на енергия.

По отношение на блокадите на миньорите и енергетиците, Денков коментира, че са направили всичко, което може към този момент. Той изрази надежда разумът в ситуацията да надделее и да се започнат разговори по същество.  

Енергийната стратегия трябва да е базирана на моделирането на развитието на енергийната система, като може да се допълни с индустриална стратегия, коментира премиерът Николай Денков. На срещата с работодателите бяха обсъдени основните мерки, предвидени в териториалните планове, за справедлив преход. Обсъден е въпросът и с недостига на работната ръка.

По думите му това означава да се привлекат най-добрите национални и световни инвеститори в трите въглищни региона. Затова и на срещата е обсъдено как да се създаде прозрачен и ясен процес.

Цветан Симеонов от  Българска търговско-промишлена палата коментира, че заключенията във вчерашното споразумение са приемливи. По думите му трябва да се положат усилия за социалния диалог, повече прозрачност и предвидимост при формулиране на плановете.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България изтъкна като важен резултат срещата това, че се рестартира процесът за набиране на инвестиционни намерения.

Относно преговорите на кабинета и протестиращите Денков заяви, че изчаква да види как ще приключи днешният ден.

"Трудни, но изпълними са точките в споразумението между правителството, депутати и представители на синдикалните организации в сектор „Енергетика”". Това коментира пред журналисти енергийният министър Румен Радев. По думите му проблемите във въглищния сектор няма да рефлектират върху сигурността на енергийната система и доставките на електроенергия.

Той изрази  надежда блокадите на миньори и енергетици да паднат.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм