Днес е първият задължителен държавен зрелостен изпит от сесията август–септември – по български език и литература, утре е вторият – по предмет по избор или по професия за професионалните паралелки. Тези изпити се полагат от зрелостници, които не са били допуснати на минали сесии, които по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предишно явяване.

Матурите започват в 8.30 ч. На всички изпити, с изключение на този по професия, се пише с черен химикал. Зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано, да носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане.

Над 600 зрелостници от Пловдив и областта на матура по БЕЛ

7720 заявления са подадени за матурата по български език и литература, която е днес. На втория задължителен държавен зрелостен изпит по предмет по избор, който е утре, се очаква да се явят около 2 400 души, съобщиха от МОН.

С оглед усложнената ситуация заради наводненията в Карлово учениците, които трябваше да се явят в професионалната гимназия по железопътен транспорт "Христо Смирненски" са пренасочени към други училища.

В 27 училища всички зрелостници, явили се на матура по БЕЛ, са скъсани

Днес е първият изпит от сесията август-септември– по БЕЛ. За втората матура,  зрелостниците избират между  24 предмета, в които влизат и различните нива на чуждите езици. Също утре от 8.30 ч. е и изпитът за придобиване на професионална квалификация в частта му по теория на професията, за който заявленията са над 2 800.

996 зрелостници са поискали да се явят и на трета матура. Тя вече е по желание и ще е на 29 август. Максималният брой точки на всеки от изпитите е 100, като от тази година те се смятат за издържани при минимум 30 точки.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм