Сгъваемите смартфони са на пазара вече няколко години и стават все по-добри. Последното поколение на Samsung Galaxy Z Fold5 и Galaxy Z Flip5 вече е тук и идва с още повече подобрения. Двата сгъваеми модела ни показват, че този тип смартфони са идеални за ежедневието и могат да се впишат във всички изисквания.

Няма значение дали става въпрос за млад човек с динамично ежедневие, който се снима с приятели навсякъде, обикаля много места и иска да се забавлява или пък за бизнес професионалист, който иска да разполага с максимална мощност и продуктивност навсякъде дори и докато е на плажа или в планината. Модерните сгъваеми смартфони са достатъчно добре оборудвани и здрави, за да може да се разчита на тях. Нека да разгледаме и няколко причини защо тези устройства вече са идеални за ежедневието, каквото и да е то.

Гъвкави, но здрави

Сгъваемите смартфони изглеждат доста крехки – може би това е първата ни мисъл. Те са тънки, леки устройства с деликатна електроника и сложни панти, които ги държат цели. Galaxy Z Flip5 и Galaxy Z Fold5 всъщност са доста солидни и проектирани така, че да издържат на всички обичайни за телефон натоварвания и предизвикателства. 

Благодарение на Gorilla Glass Victus 2 основният екран е още по-здрав и издръжлив на удари. Гърбът на устройствата също е подсилен. Освен това и двете устройства покриват изискванията IPX8 за водоустойчивост. Рамките са от подсилен алуминий.

Пантата е с подобрен механизъм и двойна шина, като е по-добре защитена от външните елементи и е още по-здрава. Механизмът е тестван за стотици хиляди отваряния и затваряния без проблеми. Любопитен факт е, че ако човек отваря и затваря един от тези два смартфона средно 50 пъти всеки ден, за една година това ще са 18 250 „маневри“, т.е. дори и след 5 години няма да е достигната и половината от бройката средни сгъвания, за които тества Samsung – 200 000. 

Компактни и мощни

Едно популярно сравнение вече придобива статута на клише, но това не го прави по-малко атрактивно. И то е, че един модерен смартфон е в пъти по-мощен от компютрите, които са използвани за успешното кацане на Луната на мисията „Аполо 11“. А някои модели, като Galaxy Z Fold5 и Galaxy Z Flip5 например, са по-продуктивни дори и от компютри, които и в момента са на пазара.

Galaxy Z Fold5 може да влезе в ролята на смартфон, на работна станция, на гейм конзола. Galaxy Z Flip5 е идеално подвижно фото и видео студио, готово да запише и заснеме всеки момент. 

Двата смартфона използват мощен, 8-ядрен процесор Snapdragon 8 Gen 2, специално оптимизирани за Galaxy с 8GB RAM за Galaxy Z Flip5 и 12GB за Galaxy Z Fold5. Те могат да са справят без проблеми с всички приложения и умни алгоритми, които изобилстват в тези телефони.

Galaxy Z Fold5 е насочен към максималната продуктивност, като може да се справя с множество приложения и игри, като има подобрена охладителна система, за да издържа и на дълги сесии на натоварване без това да забави производителността. 

С очи, отворени към света

Камерите на двата смартфона са очаквано мощни и с множество системи и изкуствен интелект, за да запаметят всеки момент от ежедневието. При Galaxy Z Fold5 те са 50МР широкоъгълна, 12МР ултраширокоъгълна, 10МР телефото с 3-кратно оптично увеличение за основния модул. Освен това има 10МР камера при предния екран и 4МР камера под вътрешния дисплей. Системата е усъвършенствана за ненадминато Nightography за прекрасни нощни снимки. При Galaxy Z Flip5 имаме двойна камера с по 12МР за всеки сензор и 10МР камера при вътрешния дисплей.

Функцията Dual Preview позволява използването на двата дисплея едновременно като визьор, като така и сниманият обект може да види как е композиран кадърът и да помогне за позата. А с приложението Expert RAW Galaxy Z Fold5 (както и Galaxy Z Flip5) получава още повече професионални настройки.

Очаквано, камерите са на ниво и при Galaxy Z Flip5. Той поддържа същите режими, а Flex Mode позволява сгъването на телефона в различни ъгли и използването му като статив. Така гъвкавостта се превръща в още един практичен актив за ежедневието.

Да хванем Flex-а

И като стана дума за Flex, това е още една силна страна на гъвкавите телефони. Те използват своята подвижност не само, за да ни осигурят по-голям дисплей. Подвижните елементи дават още повече възможности за ежедневието. FlexCam на Galaxy Z Flip5 например позволява правене на снимки от най-различни ъгли с помощта на задната камера и поставяне на телефона навсякъде.

Flex Window пък е големият външен дисплей на Galaxy Z Flip5. Той има множество функции, включително уиджети за бързо управление на преглед на приложенията. Така може да се вършат много от популярните действия с телефон – дори и прегледи на новини, бързи отговори на съобщения и др., без да се налага устройството да се разгъва.

Flex Mode пък е режим за сгъваемите смартфони на Samsung, чрез който те могат да адаптират интерфейса на вътрешния си дисплей според позицията на сгъване и така да предлагат допълнителни функции. Например контроли за видеоплейър в долната част на екрана и самото видео да е в горната половина. Или пък в долната част да се разположи виртуалната клавиатура и др.

Практични и готови за работа

И като стана дума за удобства, Galaxy Z Fold5 е създаден да направи работата от дистанция удоволствие. Той поддържа функцията MultiWindow за разпределяне на приложенията в прозорци (до три на един екран), а лентата със задачи побира до 12 приложения наведнъж за бързо и лесно превключване между тях. Смартфонът може да работи и със S Pen за още по-прецизно скициране, писане, управление на презентации и какво ли още не.

Големият 7.6-инчов основен дисплей на Galaxy Z Fold5 е с увеличена яркост до 1750 нита за оптимално изживяване. Освен за продуктивност, дисплеят е идеален и за игри. Мощният хардуер е оптимизиран и за тях, като предлага с 18% по-добра производителност на централния процесор и 32% по-добра на графичния контролер. 

Сгъваемите смартфони са и сигурни. Моделите на Samsung например използват платформата Knox за защита на данните на хардуерно и на софтуерно ниво. Редица функционалности на Google са налични и оптимизирани на двете устройства от серията Z, за улеснение, практичност и удовлетворение във всякакъв режим на работа – в офиса или от вкъщи. Сред тях са Google Meet, Google Maps, Google Lens, Gmail и други. 

Готови за деня

Гъвкавите смартфони имат и достатъчно мощни батерии, за да работят пълноценно през целия ден. Това е още един начин, по който те се възползват от по-голямата площ. Имат място за повече компоненти и по-мощни батерии. 

Батерията на Galaxy Z Flip5 е 3700mAh и осигурява до 20 часа непрекъснато гледане на видео. Може да се презарежда бързо и безжично, както и тази на Galaxy Z Fold5. Тя обаче е 4400mAh, като осигурява до 21 часа гледане на видео.

И двата телефона могат без проблеми да си „говорят“ и с други устройства и да допълнят ежедневието на потребителя. Те например могат да се съчетаят с новите смарт часовници Galaxy Watch6 и Watch6 Classic. Те са с най-новото поколение технологии за измерване на множество здравни показатели и помагат на потребителя да постигне максимума при тренировките и при почивките си. А комбинацията сгъваем смартфон и подобен умен часовник дава на модерния човек всички необходими технологии, докато е в движение.

*Спонсорирано съдържание