Убийството на 35-ия президент на Съединените щати Джон Кенеди е извършено на 22 ноември 1963 г. в 12:30 ч. местно време в „Дийли Плаза“, град Далас, щата Тексас, САЩ.

Кенеди е смъртно ранен, докато пътува с жена си Жаклин, губернатора на Тексас Джон Конъли и съпругата му Нели Конъли, придружени от президентския конвой.

10-месечното разследване на комисията „Уорън“ между 1963 и 1964 г. установява, че президентът е убит от Лий Харви Осуалд, който е действал сам, и че Джак Руби също действа сам, когато убива Осуалд, преди да се яви пред съда. Въпреки това, анкети правени между 1966 и 2004 година показват, че до 80% от американците подозират, че това е правителствено прикритие.

Друго твърди Комисията по убийствата на Камарата на представителите на САЩ, която заявява през 1979 г., че президентът Джон Ф. Кенеди вероятно е убит в резултат на конспирация. Комисията намира много недостатъци в оригиналното разследване на ФБР и на Комисията „Уорън“. Въпреки че се съгласява с твърдението на „Уорън“, че Осуалд извършва всички изстрели, които раняват Кенеди и губернатор Конъли, Комисията по убийствата твърди че са извършени поне четири изстрела и че има голяма вероятност стрелците да са били двама. Комисията не определя нито един човек или група хора замесени в убийството, освен Осуалд, но казва че ЦРУ, Съветския съюз, организираната престъпност и още няколко други групи не са замесени, макар и да не отричат замесването на индивидуални членове на тези групи. Убийството все още подлежи на дебат и е дало начало на много теории на конспирацията. /Уикипедия/