На 27 септември ще бъде изтеглен жребият с номерата в бюлетината на всички партии и коалиции. След това всяка областна избирателна комисия ще определи номерата на местните коалиции и независимите кандидати. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Подготовката на изборите върви нормално и в срок, обясни тя. Последно на местния вот ще се явят 58 партии и 9 коалиции. До 23 септември те могат да правят промени в името и състава си. До 26 септември всички кандидати за кметове и общински съветници трябва да бъдат регистрирани.

„Ще избираме 5053 общински съветника“, посочи Матева.

Относно това, че според преброяването населението е намаляло, което означава, че трябва да се намали и броят на общинските съветници, Матева обърна внимание, че преброяването на населението обхваща само българските граждани, които са намерени на адресите, на които е извършено то, или са пожелали да се включат онлайн, а избирателните списъци и информацията на ГРАО обхваща всички регистрирани постоянен адрес.

На сайта на ЦИК избирателите могат да проверят дали имената им са в списъците за подкрепа на дадена формация.

Росица Матева уточни, че е готова и обществената поръчка за софтуера за машините за гласуване на изборите. Все още не е ясно как точно ще изглеждат екраните. Стойността на поръчката е в размер на 2,4 млн. лв.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм