Нови 12 доброволни кръводарители се включиха за два дни в кампанията „Усмихни сърце“, организирана в Областната болница в Пазарджик. На 18 октомври дариха кръв  Ангел Йовчев и  Яна Грозданова. Още 10 доброволци подкрепиха акцията, дарявайки кръв на 19 октомври. Роза Димова и синът й Кристиян дариха кръв за първи път. С тях участниците в акцията станаха 36, тя ще продължи до 8 ноември.

Кампанията е посветена на двама твърде рано отишли си от този свят младежи - 19-годишния Георги Арнаудов, който бе покосен от онкологично заболяване, и 21-годишния Ангел Здравков, чието убийство потресе Пазарджик на 29 септември тази година. Техните семейства и приятели искат по този начин двете момчета да останат в паметта на живите и да не бъдат забравени.

„Покрай моята майка винаги съм съпричастен към благотворителни каузи. Включих се заради Георги и Ангел и техните близки. Успях да даря кръв въпреки, че ми казаха, че вените са ми тънки и не беше много сигурно дали ще може да ми се вземе, но всичко  премина нормално. Няма нищо притеснително. Дори да имаш страх от игли може да го преживееш“, заяви 18-годишният Кристиян Павлов. Той се надява и неговите съученици от ЕГ“Бертолт Брехт“, а и завършващите от другите гимназии, също да дарят кръв за кампанията, а хората с добри сърца да стават все повече.

Кристиян смята, че си заслужава да  сме кръводарители и да помагаме с каквото можем.

„Призовавам всички 18-годишни момичета и момчета  да се  включат в кампанията“Усмихни сърце“. Заслужава си да се подкрепяме и да правим добрини“, убеден е Кристиян Павлов.

Неговата  майка Роза  иска да стане част от кампанията от самото й начало,  но заради  здравословни проблеми не успява да дари кръв в изминалите три кампании.

„Георги Арнаудов беше мой приятел. И той и Ангел Здравков бяха прекрасни младежи. Съпричастна съм към болката на двете семейства. Трябва да помагаме. Трябва да бъдем добри хора и все  повече доброволци да се включват в  такива благотворителни инициативи, защото няма нищо лошо в това. Напротив, даже се помага  от сърце. Така даряваме частица от себе си, за да спасим някой друг.“, обясни Роза Димова. Заедно с Борислав Павлов те са част от екипа на групата  „Добро сърце“ и помагат на хора, изправени през различни житейски трудности.  Той също е   от дарителите, които за първи път успяха да дарят кръв.

„Познавах и Георги и Ангел. Те бяха две  добри и усмихнати момчета.  Досега съм искал да дарявам, но ниското ми кръвно се оказваше пречка. Сега успях да го направя и се радвам, че  подкрепям  кампанията и с кръвта, която даряваме ще успеем да помогнем на хора, които имат нужда от нея. Това не ни коства много, но така знаем, че ще сме спасили някой. Надявам се имената на Георги и Ангел да се помнят вечно.“, сподели Борислав Павлов. „Не се притеснявайте да помагате на непознати хора. Направете го и ще разберете, че това ще ви донесе удовлетворение. Ще се почувствате по-добре, че сте направили едно добро дело“, обясни той.

18-годишният ученик от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт Деян  Димчев  последва примера на своите съученички Ивайла и Ася и  се включи в кампанията „Усмихни сърце“ .Той също дари кръв за първи път. Смята, че е добре да си помагаме , а  чрез кръводаряването се грижим и за собственото си здраве. Според него  нищо не ни пречи  да участваме в добрите инициативи и да правим добри неща за другите.

23- годишният Иван Младинов  е бесарабски българин от  украинския град Болград, но  живее и работи в Пазарджик от 2  години. Той дари кръв за шести път и обясни, че винаги е готов да дари доброволно кръв. Иван   разказа, че се запознал с Ангел Здравков на празника на Пазарджик и са излизали заедно. „Познавахме се  за съжаление само 4 месеца, но той беше много хубаво и добро момче. Жалко за това, което му се случи.  Защо трябва да се стига до такива трагедии и да се убиват хора. Толкова е лошо  това. Искам мир, а не войни. Нека да се подкрепяме за добри дела.“, призова Иван, чието семейство е останало в Украйна.

„Трябва да се дарява винаги кръв. Не е правилно да се плаща на някой, за да  дари кръв. Всички трябва да сме доброволни кръводарители и да го правим от сърце“, убеден е Иван Младинов.

Стефка Василева дари кръв за трети път. „Реших да се включа в кампанията, защото знам, че много хора се нуждаят от кръвопреливане, а доброволните кръводарители са малко.“, обясни Стефка. „Да даряваш кръв е нещо много хубаво и за кръводарителя, затова можем да сме полезни и на себе си, и на другите“, допълни кръводарителката.

В ползите от кръводаряването е убеден и  Димитър Бекяров, който за  осми път дари кръв. Той познава семейството на Ангел и се включва в кампанията, за да се помни името  му и да помогне на някой с дарената от него кръв.“Бъдете добри! Дарявайте кръв“, е посланието на Димитър Бекяров.

Галина Додникова, която дари кръв за трети път сподели, че е  приятелка на семейството на Ангел. Включва се в кампанията, защото иска да продължи идеята на неговите родители, независимо от болката да правят добро. Тоня Пеканова  стана кръводарител за първи път, защото смята, че каузата е добра и заслужава да бъде подкрепена. За Борислав Садарзански , който кръводарява за  втори път участието в кампанията също е за подкрепа на доброто дело.