На 24 март 1882 г. немският учен Робърт Кох, успява да изолира и опише бактерията-причинител на "жълтата гостенка". За откритието си Кох получава Нобелова награда за физиология и медицина през 1905 г., а по решение на СЗО в негова чест, 24 март се отбелязва като Световен ден за борба с туберкулозата.

Най-важно за профилактиката на болестта е ваксиниране с БЦЖ ваксина след 48-ия час от раждането на бебето. Робърт Кох е направил още едно голямо откритие - разтвора туберкулин. С инжектиране на туберкулин подкожно и последващата реакция - наличие на зачервяване на кожата или не, се разбира има ли туберкулозна инфекция и за състоянието на имунитета срещу заболяването. Тази проба се нарича Манту и се прави няколко пъти на всички деца - от бебета до ученици.

Въпреки великото откритие и до днес проблемът съществува. Всяка секунда някой по света се заразява от туберкулоза. На всеки 20 секунди някой по света умира от туберкулоза. Ако пациент с активна белодробна туберкулоза не се лекува, може да зарази 10-15 души годишно. Появи се и нов сериозен проблем - пациенти с мултирезистентна форма на туберкулоза, вследствие на неправилен лечебен режим, неспазване и прекъсване на лечението. Тези пациенти не могат да се лекуват с обичайните лекарствени средства. Преди 21 години СЗО обяви туберкулозата за глобална заплаха за човечеството. В много държави, както и в България бяха разработени и започнаха да действат Програми за ограничаване на заболеваемостта от туберкулоза чрез профилактика, ранна диагноза и лечение.

Първите резултати от изпълнението на тази програма са: снижаване на заболеваемостта в страната - от 39 на 100 000 души за 2006 год. на 30 на 100 000 души за 2010 г.