Канадка беше осъдена в четвъртък на около 22 години затвор за изпращането на заплашителни писма, съдържащи рицин, през септември 2020 г. до тогавашния президент Доналд Тръмп в Белия дом, се казва в изявление на министерството на правосъдието на САЩ, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

55-годишната Паскал Сесил Вероник Ферие, която има канадско и френско гражданство се призна за виновна по-рано тази година. Тя е изпратила писма с рицин на Тръмп и осем служители на правоприлагащите органи в щата Тексас,  съобщи министерството на правосъдието.

Пликът, адресиран до Тръмп, е засечен през септември 2020 г. в съоръжението за сортиране на пощата на Белия дом във Вашингтон. Там персоналът на пощенската служба го маркира като подозрителен и се е свързва с ФБР.

Ферие е арестувана два дни по-късно на канадско-американската граница между американския град Бъфало и Форт Ери в канадската провинция Онтарио.

Тя признава, че през септември 2020 г. е направила рицин в жилището си в Квебек, съобщиха прокурорите. 

Нейната присъда от 262 месеца затвор ще бъде последвана от контролирано освобождаване и тя ще е под наблюдение до края на живота си, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Рицинът е растение, чиито семена съдържат силна отрова. Съдържа отровния белтък рицин и алкалоида рицинин. Семената му съдържат 45–60% рициново масло. Приличат на семената на фасула (въпреки че двете растения са от различни семейства) и ако бъдат объркани и използвани за храна, довеждат до отравяния.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм