17-годишен ученик от пловдивско училище, продавал екстази на свои съученици срещу 50 лева, е задържан, съобщиха на съвместен брифинг от пловдивската прокуратура и полиция. Ареста на младежа е част от специализираната полицейска акция в страната срещу разпространението на наркотици.

В единадесетокласника са открити 20 таблетки от дрогата, а при претърсването на дома му – още, обясниха заместник -апелативният прокурор Румен Попов и директорът на полицията в града на тепетата Васил Костадинов. Младежът е продавал на съучениците си хапчета екстази по 50 лева бройката, което провокира коментара на прокурор Попов, че родителите трябва да проверяват как децата им харчат наличните си средства.

снимка: Раницата на младежа

Ученикът не е задържан по време на час, а край учебното заведение. Наказанието за притежание на наркотици, което се предвижда в НК, е тежко –до 15 години затвор, но поради това, че той е непълнолетен го грози лишаване от свобода до 8 години.  

По време на специализираната акция е разкрита и нарколаборатория в Сопот, която е била напълно оборудвана.

С повдигнати обвинение за притежание и разпространение на дрога са над 50 лица, като от тях 18 са от Пловдив и областта, а останалите – от регионите на Хасково, Стара Загора, Кърджали, Смолян и Пазарджик. В града на тепетата има и 27 задържани.

Само за два часа разследващите са открили и над 100 кг амфетамини при обиските и претърсванията. Акцията на полицията продължава, на терен в Пловдив и областта са над 500 служители.

Очаква се службите да обобщят резултатите.