Мъж живее с куршум в главата в продължение на 16 години, след като е прострелян в двора на училище. Разследването на покушението е прекратено преди дни, пише bTV.

Мъжът настоява то да бъде възобновено и да получи обезщетение по Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления.

"15 години и половина съм с куршум в главата. Куршумът застава някъде пред ушния канал. И вътре в главата ми се е капсуловал и стои така", разказа Атанас Златев.

Преди 16 години Атанас работи като охранител и огняр в пазарджишко училище. На 26-ти февруари 2008 г. неизвестен стреля срещу него в двора на училището.

"Отивайки на работа в 6:30, издебнаха ме, имаше стари постройки на стари тоалетни. И буквално от 20 сантиметра ми стреля в главата", каза Златев.

Дни след стрелбата криминалистите арестуват предполагаемия автор на покушението. Тогава защитен свидетел дори разказва подробности.

"В този разпит този защитен свидетел е разказал подробно как същата сутрин, заедно с лицето, което беше привлечено като обвиняем, са посетили това училище. Свидетелят го е изчакал, а лицето, което е привлечено, влязло в училище и възпроизвело няколко изстрела, които били чути от този свидетел", каза през 2012 г. прокурор Ангел Панков от Окръжна прокуратура-Пазарджик.

Дни по-късно обаче заподозреният е освободен, а причината е - липса на доказателства.

"По моето дело няма никой осъден, нито задържан. Те бяха обвинение двама души, които бяха пуснати. Целият град знае кой е поръчителят. Ние си имахме конфликти с него, той ми се е заканвал. Не смея да изрека името му. Те много добре знаят града и обществеността кой е. Този човек е криминално проявен“, добави Златев.

"Доколкото знам, отнасял се е много отрицателно към явлението "разпространение на наркотици", особено сред подрастващите, тъй като той е работил в училището като надзирател. Вероятно е имал поглед върху това как съвсем млади хора, ученици, употребяват наркотици. Вероятно някой от разпространителите на тези вещества е бил засегнат от неговото поведение", добави Панков.

През годините потърпевшият се жалва на министър-председатели, правосъдни и вътрешни министри. Резултат няма. Месеци след покушението срещу него получава нова заплаха – плик с куршум и послание "не си платил дълга". Авторът на посланието обаче също остава неизвестен.

"Точно на 15-тата година получих от прокурора Панков, че делото е прекратено. Ако той не може да работи по това дело, да сменят прокурора, да сменят разследващия полицай, да се започне отново", смята Златев.

Делото е образувано по член 115  връзка с член 18 от наказателния кодекс – за опит за убийство през 2008 година. Делото е прекратено поради факта, че в този период от време извършителят на деянието не е открит и е прекратено поради изтекла 15-годишна давност за наказателно преследване", съобщиха за bTV от Окръжна прокуратура-Пазарджик.

Днес Атанас Златев призовава новия главен прокурор Борислав Сарафов да поднови разследването.

"Аз съм умирал 3-4 пъти на операционната маса. Живея с куршум в главата. Имам вече 15-20 болести вследствие на това. Аз се водя средна телесна. Това средна ли е? Може ли с куршум в главата да се води средна? Аз не съм получил никакво обезщетение. Направих молба, внесох си  документи. Отговориха ми, че не мога да бъда, защото не бил хванат човека и не могат да ми бъдат изплатени никакви помощи", разказа Златев.

Пистолетът, с който Атанас Златев е прострелян, все още не е открит.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм