„Съжалявам. Той бе дърпаше насила“- Това обяви в Бургаския окръжен съд днес 14-годишният Мишо А., осмокласник в училище "Иван Вазов" в Слънчев бряг който беше задържан за убийството на 50-годишен гражданин на Северна Македония в курортното селище.

За трагедията, разиграла се в гориста местност, бе съобщено от полицията вчера, а днес извънредно съдът заседава по искането на прокуратурата за налагане на подстоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на обвиняемия.

Според адвокат Радостин Пенев, служебен защитник на ученика, във фаталния ден македонецът в продължение на 3 часа черпил с алкохол момчето, а след му предложил 50 лева за сексуални услуги и се опитал да го изнасили.

Друга е позицията на прокуратурата: Камери запечатели детето да се целува на улицата с чужденеца. Според държавното обвинение, ученикът имал ясна стратегия - да отведе македонеца в гората, а след това да го ограби. Трупът, твърди обвинението, той затрупал с матрали и плоскости, а след това избягал с 1 400 лева, които откраднал от жертвата. "Не следва да се подценява фактът, че парите от македонеца са били използвани за погасяване на кредити от неговите родители в заложна къща в Слънчев бряг. Брат му пък си е купил с част от тях мобилен телефон", каза прокурор Иван Кирков.

Мишо е подведен под отговорност по чл. 115 от НК, но според магистратурата имало данни, че престъплението е извършено с користна цел и е възможно да се поиска прекварификация на обвинението.

В деня след убийството, майка на Михаил е намерила под възлгавницата на сина си сумата от 1 400 лева. Пред нея момчето обяснило, че ги е взело от  пиян турист зад заведение. 

Според прокуратурата в случая става въпрос за системност в криминалните прояви. Мишо имал в досието си 6 регистрации, последната от февруари, когато при опит да ограби магазин в Слънчев бряг, нападнал с тръба украински гражданин.

Ученикът бил предаден на Местната комисия за борба с противообществените прояви, но до момента дело срещу него по неизвестни причини не е открито.

Адвокътът на задържаният пък е категоричен, че Мишо е действал при неизбежна отбрана.  

В 16.00 часа днес съдът наложи на обвиняемия постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.