Проектът "БГ музика за тромпети" е факт благодарение на творческия ентусиазъм на много хора - композитори, солисти и  Симфониета Враца.

Концертът  ще се състои в рамките на Международния младежки музикален форум на 28 май от 19 ч в Градската концертна зала. 

Врачани са щастливците, които първи ще чуят творбите на А. Заберски, В. Мицов, Г. Андреев, М. Кукошаров.

Ангел Заберски - Концерт за флюгелхорн и оркестър

Георги Андреев - Сюита из музиката към "Twin Kingdoms" за два тромпета и оркестър

Милен Кукошаров - Концерт за два тромпета и оркестър

Венци Мицов - Музика за два тромпета, пиано и оркестър в Ла

Диригент е Любомир Александров, който също е тромпетист.

За начинанието разказват композиторите и солистите пред микрофона на Дарик Враца.

За първи път диригентът Л.Александров ще дирижира Симфониета Враца. Той сподели, че поканата на местро Христо Павлов го е провокирала и се радва, че концертът ще се състои. Произведенията са написани майсторски, допълни той. Освен това са и приятни са слушане. 

Публиката познава композитора Георги Андреев от честите му изяви във Враца. Творбата му е премиерно изпълнение - Сюита за два тромпета, написана за спектакълът "Два свята" преди време.Тя е изцяло върху български фолклор, но има препратки и  към ромски фолклор и други етнически групи.

В първия прикачен звуков файл ще чуете диригента Л.Александров и Георги Андреев:

Г.Андреев изказа задоволството си  от работата с оркестъра и професионализма на младия диригент Л.Александров и подчерта, че искрено се възхищава от работата на колегите си композитори и солисти. 

Ангел Заберски сподели, че е искрен в новото си произведение и се е постарал да има красива мелодия, хармоничен език. Творбата е от три части, каза Заберски. Предложил е да я изсвири неговия колега и приятел Михаил Йосифов. 

втори прикачен звуков файл

За Милен Кукошаров, който е български музикант, пианист, аранжор и композитор, преходът между джаза и класическата музика изглежда все по-плавен и естествен. За творческото взаимодействие с колегите си във Враца и за неповторимата атмосфера, която създава музиката, написана за тромпети, М.Кукошаров разказва в третия прикачен звуков файл

 Михаил Йосифов също коментира, че " този проект е невероятна случка за тромпетовия свят" в България". Музиката в концерта е разнообразна, със различен стил,  всяка творба има свой характер, допълни още Йосифов. Четвърти прикачен звуков файл

Стоян Стоянов свири на тромпет от 10-годишна възраст. 25 години свири в оркестъра на БНР, сега е част от състава на Софийска филхармония. "Имената, които участват в "БГ музика за тромпети" са чест за всяко музикално събитие, заяви Стоянов. Произведението на М.Кукошаров, което той ще изпълни, е на световно ниво, това заяви известния тромпетист.

"Ние не сме безгрешни, пошегува се Стоянов, но всички ние, които сме тук, обичаме това, което правим и едно ни свързва-тромпета в кръвта". 

Пети прикачен звуков файл

Не пропускайте това музикално събитие, събрало елита от съвременни творци в новата българска музика. Началото на концерта е 19 ч. в Градската концертна зала.

Билети на касата в Билетен център "Гъбката". За нформация и резервации  на телефони:. 0888504644, 0896718303, 0899827060.