Нова Загора се превърна в кулинарна столица, празнувайки ароматната и неповторима самардала в най-веселия и най-вкусен празник – „Празника на самардалата”. Той бе организиран от Община Нова Загора и Народно читалище „Д. П. Сивков-1870” и събра ценители и производители на тази уникална подправка, предлагайки богата и наситена програма. Както всеки голям празник, и този започна с добро слово и сърдечно „добре дошли“ от домакините. Събитието беше официално открито от кмета на община Нова Загора г-жа Галя Захариева, която приветства гостите и участниците с думите: „Пожелавам на всички един страхотен, слънчев ден с много емоции и настроение. С интересни покупки и със страхотни идеи, които ще приложим като домакини вкъщи. Хубав празник! Да сме живи и здрави и да има повече такива поводи да се събираме!”

След което площадът се изпълни с усмивки и български дух – защото новозагорци празнуваха не просто билка, а цяла традиция! Ароматни трапези пред тях бяха подредили майстори готвачи от читалища и пенсионерски клубове, които мериха сили в кулинарната изложба-конкурс, демонстрирайки креативност и умения в приготвянето на ястия със самардала. Вкусните и оригинални гозби бяха оценявани от жури с председател Ути Бъчваров и членове: Галя Захариева-кмет на Община Нова Загора и Георги Николов – председател на НЧ „Д. П. Сивков-1870”.


Паралелно с това, търговско изложение-базар предложи на посетителите разнообразие от продукти, обогатени с характерния вкус и аромат на самардала. Кулинарните вкусове и апетита на присъстващите бяха провокирани от ароматни асеновградски подправки, бира, стил гозе с добавена самардала, пресен котелски хляб, вкусен бахур, закуски по оригинална рецепта, свежи зеленчуци и, разбира се, много домашно приготвена самардала.

Празник на самардалата в Нова Загора
Празничната атмосфера беше допълнена от пъстър фолклорен концерт, на който местни състави представиха традиционни песни и танци. Детско-юношески ансамбъл „Загорчета”, Танцова школа „All steps-Всички стъпки”, Формация „Димитров”, Танцов състав „Балига”, Клуб „Купонджии” и клас „Народно пеене” при ОШИ „Илия Аврамов” показаха, че българското е живо. И че традицията се предава – с любов и гордост.


Впечатляващо ревю на автентични носии пък отведе жителите и гостите на Нова Загора в едно вълнуващо пътешествие из етнографските области на България. Благодарение на "История в шевици" и "Замаените" те видяха над 20 автентични носии от Тракия, Добруджа, Родопите, Северна България, Шоплука – всяка със своята багра, характер и излъчване.
Тази година в Празника на самардалата се включиха и  представители на факултет "Техника и технологии" - Ямбол, част от престижния Тракийски университет, Стара Загора, който обучава студенти по специалности: „Технология на храните” и „Безопасност и качество на храните”. Студентите и техните преподаватели, начело със зам.-декана по учебната дейност проф. д-р инж. Таня Пехливанова-Гочева, показаха как науката и технологиите могат да бъдат вдъхновяващи и приложими в различни сфери, включително и в производството на вкусни и качествени продукти със самардала.

И всичко това, докато емблематичният готвач и шоумен Ути Бъчваров, приготвяше апетитна баница със самардала, радвайки присъстващите с кулинарното си майсторство и харизма.
След часове на приятни емоции и много настроение, Празникът на самардалата в Нова Загора стигна своя красив финал, но вдъхновението, усмивките и ароматите ще останат още дълго. Защото новозагорци доказаха, че когато сме заедно с настроение, с желание и с български дух – се получава нещо незабравимо.