Арменската общност в Бургас ще представи традиционни ястия, дело на ненадминати майстори в кулинарното изкуство на 25 юни (вторник), от 10:30 часа в Етнокухнята на музея (на улица „Славянска“ 69). Събитието е част от проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“.

В него Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на Бургаския регионален исторически музей. В приготвянето на арменските специалитети ще участва и Арменското благотворително дружество „ХОМ“ с председател Маргарет Шахинян.

В музея остават верни на първоначалната си идея в Етнокухнята да се приготвят традиционни, но лесни ястия от популярни и достъпни продукти, за да не се забравя вкусът на истинската храна. Затова гостите Азниф и Маргарет на място, по стари семейни рецепти ще направят два вида арменски кюфтенца – магданозени и лещени. В сезона на билките и зеленината е логично ситно нарязаният ароматен и свеж магданоз да не е само подправка, а основна съставка. В кюфтенцата от червена леща ще има и фино смлян булгур.

Казват, че арменската грис халва е много апетитна и различна, ронлива като пясък. Ще опитаме топла-топла грис халва – обичан десерт с чуден аромат, спомен от баба с вкус на детство. Заповядайте!