
Повечето животновъди, зеленчукопроизводители и овощари искат да прехвърлят като отговорност на обществото своите бизнес начинания и несгоди. Това заяви в интервю за Дарик земеделският производител Григор Григоров.
„Немалка част от хората, кояито се занимават с това, едва ли не го имат за хоби. Ако им се получат нещата – чудесно. Ако не – всички българи като данъкоплатци трябва по някакъв начин да ги подпомогнат. Тези неща като дясномислещ човек не ги разбирам“, коментира Григоров.
Проблемите в земеделския сектор могат да се решават само с преговори, но от позицията на силата и чрез извиване на ръце те не са продуктивни. Според Григоров проблемите в сектора са решими и това може да стане чрез диалог, както се и случи. Той сподели, че не е сред производителите, които ще получат от договорената помощ от държавата, тъй като и двете му фирми, стопанисващи общо 14 хиляди декара земя, са на печалба.
Основателни са исканията на фермерите по въпроса за Зелената сделка. Като визия и стратегия в дългосрочен план тя е доста добра и смислена, но оскъпява продукцията, смята земеделецът от Варненско. Той е на мнение, че такива дълбоки промени би трябвало да се правят, когато секторът и пазарите са спокойни и няма война.
„В момента цените на зърното са изключително ниски. Отражението от полето до трапезата е процес, който трае от 3 до 6 месеца. За да почувства потребителят това, което чувства зърнопроизводителят, е нужно горе-долутолкова време.“
България и ЕС са огромен вносител на боб и леща. Недалновидно е да нямаме политики за насърчване на производството на тези варива, изтъкна още Григоров.
90 на сто от телешкото месо у нас е внос и няма какво да се направи за обръщане на този тренд. Въпросът е месото да е качествено, затова трябва да има контрол на границите, смята земеделският производител.
Тежки проблеми има и във винопроизводството, изтъкна Григоров, който е и лозаро-винар. Той изрази недоумение как съществува бизнесът на големи компании на пазара, които декларират милиони левове загуби.
У нас има около 160 хиляди декара плододаващи лозя, докато в представените пред ЕС статистики са декларирани 600 хиляди декара. Това създава условия за нелоялни практики, смята производителят на вино.
Реколтата от вино тази година е сравнително добра. Проблемът с екстремалните ситуации обаче не допринася за качествени вина.
„Няма ли баланс между вода, храна и слънце - нищо не се получава“, отбеляза той.