В Плевен зам.-министърът на Земеделието и храните Деян Стратев каза, че България ще поиска отсрочка в прилагането на два от екологичните стандарти, които трябва да изпълняват земеделските производители.

По време на откриването на Международното изложение-договаряне "Пчеларство 2024" в Плевен, заместник-министърът на земеделието и храните посочи, че протестите на земеделците в Европа са свързани най-вече с прилагането на екологичните мерки, засягащи сеитбо-оборота: ДЗЕС/добро земеделско и екологично състояние/ 7 и 8.

Това са така наречената ротация на земеделски култури, при която 45 % от отглежданите култури в един парцел трябва да се сменят всяка година, и изискването към големите земеделски производители с над 10 хектара земя, да оставят 4 процента от площите си незасяти, за да се подпомогне биоразнообразието и да не се нарушава почвения слой.

"Ние имаме такива претенции, Румъния и други страни също имат такива претенции и ще поискаме прилагането на ДЗЕС - 7 и 8 и за настоящата 2024-та година", каза заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев.

Деян Стратев, който е с ресор „Животновъдство, пчеларски програми, рибарство, ИА за селекция и репродукция, и БАБХ коментира значението на пчеларските изложения от подобен ранг:

„За нас те са от голямо значение и всяка година Министерството отпуска определен бюджет точно с тази цел, за подпомагане на земеделски производители, които могат да представят своите продукти.

За миналата година бюджетът беше 3,6 млн лева, а за тази година парите за подобни изложения са 3,5 милиона.

Това е един от удачните начини за промотиране на продуктите на земеделските производители и затова ние отделяме такъв финансов ресурс“, каза зам.-министърът на земеделието и храните Деян Стратев.

Относно организирането и провеждане на фермерски пазари в страната, Деян Стратев каза:

„Те са нещо традиционно за страната и дори пред Министерството на земеделието и храните има такъв пазар. Ние ги насърчаваме и трябва да кажа, че тук борбата е за така наречените „къси вериги“, чрез които се постига предоставянето на пресни и свежи продукти до крайния потребител“.