Музика, вкусна храна, греяно вино и дори танци откриха коледните празници в община Созопол до площад Кулата. Уикенд на открито, който въпреки студеното време събра стотици жители и гости на града в стария град, където от днес беше открит празникът на о-солената риба. От веян чернокоп, паламуд, скумрия и сафрид до стари рецепти с консерви от дребна риба можеха да бъдат видени на специално отделени шатри. 

По думите на кмета Тихомир Янакиев събитието ще стане част от календара на общината като традиционно. Той като домакин, заедно с президента на Ротари клуб Созопол, които са организатори дадоха старт на тържествата. 

Това е второ издание на феста и целта му е да бъдат съхранени традициите по Южното Черноморие именно по това време на годината. Събитието има конкурсен характер и големи награди, които започнаха още в първия ден. 

Много майстори на осолената риба представиха своите шедьоври, а малко по-късно част от тях бяха и наградени. В програмата утре са предвидени и големи парични награди, стимул за най-добрите кулинари.

На специални щандове беше представена продукцията от риба, съчетана с вино. А председател на авторитетното жури е проф. Христо Пимпирев, заедно с Шеф Таньо Шишков и ресторантьорът Милен Петров. 

Вълнуващата програма предшества атрактивното запалване на Коледната елха от кмета на Созопол Тихомир Янакиев. 

Националната школа за атракционни изкуства подгря публиката преди тържествената церемония. По думите на кмета обаче това е само началото на месец, изпълнен с интересни събития в Созопол. 

"Тази вечер даваме началото на месец с много изненади и събития, организиран от нас и посветен на вас - всички жители и гости на Созопол", каза Тихомир Янакиев и специално се обръна с пожелания към най-малките жители, които бяха окупирали площада пред Амфитеатъра. 

Утре програмата продължава с нова дегустация на риба и вино, а после и с големи награди.