В стачна готовност са служителите на „Български пощи“ в Хасковска област и страната, информират от КНСБ. Работещите в пощите са готови на безсрочни ефективни стачни действия. Исканията им са за увеличение на заплатите с 25% от 1 януари 2023 г., увеличение на ваучерите за храна от 60 на 100 лв., както и за подобряване условията на труд и материално-техническата база – осигуряване на климатици, съвременна компютърна и офис техника и оборудване, подобряване на санитарно-битовите условия. Възнагражденията на работещите в „Български пощи“ в Хасковско към момента са между 712 лв. и 849 лв. и то след актуализация през юни 2022 г. Очаква се стачката да преустанови работата на пощенските станции и предоставяните от тях услуги, коментират от КНСБ.

=========================================

„Колежа или смърт“. Зад този транспарант застанаха снощи хиляди привърженици на Ботев Пловдив, които излязоха на протест за прозрачното дострояване на клубния стадион. Протестът не е за пари. Искаме с отпуснатите 12 млн. лева да се завърши цялата козирка на стадиона и да се пуснат в експлоатация четирите сектора, а строителят за негова сметка да поправи некачествено извършените дейности“, заяви  председателят на Сдружение „ПФК Ботев“ Борис Гиздаков. Множеството привърженици на жълто-черните преминаха по булевардите „6-ти септември“ и „Цар Борис III Обединител“, преди да стигнат пред сградата на община Пловдив. Площадът снощи се изпълни със специално емитирани „банкноти“ 100% Колежа, на които бе изобразен именно стадионът от първоначалния проект. Организираните привърженици на Ботев Пловдив имат намерение да присъстват на сесията на Общинския съвет, когато ще бъде гласувано предложението на кмета Здравко Димитров за осигуряване на още 22,5 млн. лева от бюджета на общината именно за стадиона.

==============================

Класифицират 146 язовира в община Тополовград. Проверка е установила, че за всички землища с язовири има влезли в сила кадастрални карти. Това стана ясно след заседание на Комисията за класификация, ръководена от заместник-областния управител Мартин Узунов. Данните се предоставят от собствениците на язовирите в Кадастрално-административната информационна система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Комисията е отразила новите поземлени имоти със съответните идентификатори. Задължение на собствениците е да предоставят в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) актуални карти на уязвимите от заливане зони за язовири от първа висока степен на потенциална опасност, обясняват от хасковската областна управа.

============================================

Три студентки на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ получиха стипендии за отличен успех от Негово Превъзходителство Дун Сяодзюн, посланик на Китайската народна република в България. Това стана на официална церемония в зала „Компас“ на висшето училище, съобщиха оттам. Отличените студентки са Надежда Жекова, Нанси Чепанова и Микаела Джамджиян от специалността „Приложна лингвистика с китайски език“. Стипендиантките бяха поздравени за активността си в реализирането на разнообразни инициативи в международния академичен обмен, насочен към изучаването и популяризирането на китайския език и култура. Благодарствени грамоти за цялостен принос в развитието на специалностите с китайски език получихаи и преподавателите в Пловдивския университет д-р Елица Миланова и лекторката по китайски език Уан Ин. Като съпътстващо церемонията събитие бе открита и изложбата „Свят от йероглифи“, организирана от Класна стая „Конфуций“ към Пловдивския университет.

=============================================

Започва 48-ото издание на Международния фестивал “Зимни музикални вечери“ в Пазарджик. Той ще се проведе от днес до 5-ти февруари в зала „Маестро Георги Атанасов”. Традиционно първото произведение, което слага началото на четирите концертни вечери, е рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров. Публиката ще може да чуе и множество произведения от едни от най-именитите международни композитори. Съпътстващата програма в дните на фестивала включва изложба на фотоси под наслов „Симфоничен оркестър - Пазарджик – път с успехи у нас и в чужбина“. Откриването на изложбата е в 18:00 ч. днес, а на фестивалната програма - в 18:30 ч.

И тази година няма да се състои Празника на майсторското мезе в Широка лъка, информира кметът на смолянското село Васил Седянков. Причината е в сериозното поскъпване на млечните продукти и месото. През 2017 г. празникът се проведе за първи път и стана традиция. За съжаление през последните две години заради пандемичната обстановка той се отмени. По принцип в него мерят сили с най-вкусните си мезета местните производители на месо и млечни продукти. Празникът има за цел да събере хората да се повеселят и да се насладят на сладка раздумка под звуците на родопската гайда и разбира се, чаша вино с избрани майсторски мезета. Кметът на селото се надява следващата година да е по-добра и мирна и да се възобнови провеждането на мероприятието в началото на февруари.

Информации на Живка Тодорова, Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров