
Институтът по лозарство и винарство – гр. Плевен, е победител в конкурса за иновации от Международното изложение АГРА 2025. Отличието е за разработения в Плевен десертен сорт "Найден", съобщи директорът на института доц. д-р инж. Емил Цветанов.
„С голямо удоволствие и гордост искаме да съобщим, че Институт по лозарство и винарство – Плевен, е победител в конкурса за иновации на международното изложение АГРА 2025 с десертния сорт "Найден" в раздел "Сортови семена и посадъчен материал"! Благодарим на компетентното жури за признанието и високата оценка!“, сподели доц. д-р Цветанов.
Десертният сорт "Найден" е получен по пътя на вътревидовата хибридизация от кръстосването на сортовете „Дунав“ и „Русалка 3“ в Опитното поле на Института по лозарство и винарство от Мирослав Иванов, Илиян Симеонов и Анатоли Илиев.
Утвърден е от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол /ИАСАС/ през 2019 г. и патентован през 2023 г.
Сортът е разпространен в Експерименталната база на ИЛВ -Плевен, сортоизпитателен участък в Ново село, област Пловдив и като единични лози в лични стопанства.
„Найден“ е средно зреещ червен десертен сорт, за района на Плевен гроздето узрява в началото на месец септември.
Международното изложение АГРА 2025 се провежда от 18 до 22 февруари в рамките на Международния панаир в Пловдив под егидата на Министерството на земеделието и храните, съорганизатори са Асоциацията на производителите и вносителите на агротехника и технологии в България и Селскостопанската академия. Участниците в 33-тото издание на специализираното селскостопанско изложение показват технологии и техника за различен вид стопанства, инвентар, подобрени сортове и продукти. Нови разработки представят научните институти от състава на Селскостопанската академия.
Институтът по лозарство и винарство в Плевен е създаден по инициатива на Министерство на търговията и земеделието през 1902 г. като Държавна опитна станция по лозарство и винарство във връзка с филоксерната криза и масовото загиване на лозята в България. В ИЛВ през миналата година са произведени над 42 тона вино, от тях 18 тона бяло и 21 тона и половина - червено вино, както и около 2 тона вино по научната програма на института.
Снимки: ИЛВ - Плевен