Кандидатът за кмет на Пловдив от ГЕРБ Здравко Димитров е подкрепен изцяло от електората на партията, както и от някои от по-малките политически сили в града. Това заяви в ефира на Дарик радио управителят на „Алфа Рисърч“ и ръководител на изследователския екип в агенцията Геновева Петрова. По думите й, освен от симпатизантите на ВМРО и НФСБ, опонентът му, с когото отива на балотаж на 3 ноември – Славчо Атанасов, е привлякъл привърженици от „Атака“, „ВОЛЯ“ и „БСП за България“.

Петрова коментира, че разминаването в резултатите от екзит пола от реалния брой пуснати бюлетини е интересно явление в Пловдив, което ще се анализира тепърва. Тя уточни обаче, че в крайна сметка, резултатите от вота във втория по големина град в България, съвпадат с предварително прогнозираните от "Алфа рисърч" нагласи в града под тепетата. 

Според изследователите социално-демографският профил на избирателите на двамата кандидати, които ще се явят на балотажа, е абсолютно сходен. Това са хора със средно и висше образование, в активна възраст и със средни доходи. 

Пред Дарик Геновева Петрова обясни, че по-високият процент гласове в сравнение с предишните местни избори за БСП идва от факта, че много от симпатизантите на левицата са припознали Николай радев като правилния кандидат. След ГЕРБ най-много пловдивчани са гласували за листата на общински съветници на БСП и левицата ще бъде втора политическа сила в новия общински съвет на Пловдив.

Управителят на „Алфа Рисърч“ не изключва в местния парламент да влязат повече от седем партии.

Групи в новия общински съвет ще имат със сигурност ГЕРБ, БСП, НФСБ-ВМРО, както и "Съюз за Пловдив", ЗС "Александър Стамболийски" и "Кауза Пловдив". Последните три партии са с почти равни резултати и могат да имат по 5-ма съветници, в зависимост от разпределението на мандатите след окончателните данни от вота на първи тур. Със сигурност повече общински съветници ще има БСП. Групата на левицата в местния парламент ще се увеличи поне с двама. 

Много е вероятно вотът на останалите близо 20 000 пловдивчани (резултатите са на база обработени 86% от протоколите)  да определи  ДПС, ВОЛЯ и коалиция "Ние гражданите" също да имат по един представител. От ОИК обаче все още не са съобщили броя на недействителните бюлетини. Гласовете на поне 10 000 пловдивчани, гласували за по-малки партии, ще бъдат разпределени между партиите, които минават квотата за участие в местния парламент, която ще е над 2 300 гласа. 

Над 3 500 избиратели в Пловдив са отишли до урните, но не са подкрепили нито един от 14-те кандидати за кмет.