Според легендата, Свети Никола, когото честваме днес - 6-ти декември освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите. Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си. Но гледал тези, на които правел благодеяния, да не разберат откъде идват те. Преданието казва, че свети Никола незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и да ги спаси от безчестие.

След 44-годишно прекъсване, през 1992 г. Асоциацията на търговските банки и Българската народна банка възстановяват традицията църковният празник Никулден да се отбелязва и като празник на банките и банкерите.


На 27 октомври 1992 г. при откриването на втората среща на банкерите във Варна, денят 6-ти декември е обявен като Ден на българските банки. За първи път се чества през същата година в параклиса на сградата на Българска народна банка с панихида за загиналите банкови служители през войните в годините 1912-1913 г. и 1915-1918 г.