„Искам да поздравя ръководството на ИЛВ-Плевен и целия колектив, които през последните години работят доста задружно, поставят си съизмерими общи цели и ги постигат с общи усилия. Препълнената зала е признак за големия интерес към изследователската, иновативна и приложна дейност на института.
За тези добри резултати очевидно е вложена една изключително модерна научна мисъл с модерни научни подходи, които са комбинирани същевременно с традиционните познания, които са изключително важни за нас като учени.
Трябва да отбележим респекта към дълбоките ни корени, от които черпим вдъхновение и знание, за да продължим напред. Но връщането към традициите и в случая темата на открития ден – виненият сорт „Рубин“, е изключително важно за ревитализиране на цялото ни общество и на икономиката, в региона на Плевен и в страната.
Надявам се все по-често чрез подобни формати да разпространяваме нашите научни резултати, и да имаме възможност за повече съвместни демонстрации заедно с лозарите, винарите, и фермерите като една общност и да се чувстваме като едно цяло, постигайки съответно по-високи резултати и неизменно една по-висока добавена стойност за цялата ни страна. Успех!“.
Това каза председателят на Селскостопанската академия проф. д-р Виолета Божанова при откриването на презентациите на плевенски сортове вина, с които започна Откритият ден в Института по лозарство и винарство – Плевен, който тази година е посветен на червения винен сорт грозде „Рубин“.
Събитието беше открито от директора на ИЛВ - плевен доц. Емил Цветанов, който прочете поздравитлеен адрес от министъра на земеделието Георги Тахов.
Сред официалните гости бяха колеги от Института по лозарство в град Текирдак в Турция, с които вече има планирани съвместни проекти, секретарят на Изпълнителната агенция по лозата и виното Нина Филипова, както и генерал Юлиян Радойски – началник на ВВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, много колеги и приятели.
Събитието продължи с три презентации, предвидени в програмата.
По време на открития ден ще може да се опита за първи път в България авторски сладолед с вино от сорт Рубин.
Още няколко вида от ледения деликатес с различни вина ще могат да се дегустират в следващите дни на организирания от Община Плевен Фестивал на виното и фермерските деликатеси „Time for Wine“ в двора на РИМ-Плевен, на шатрата на ловешката фирма производител.
Те са с вино от грозде от сортовете Плевенска роса, Рубин, Врачански мискет и Гъмза. Интересен факт е, че сладоледите не съдържат мляко, имат алкохолно съдържание около 4 % и са с по-малко от обичайното количество захар.