Земеделците от Сливенска област излизат на протест днес по примера на колегите си от цялата страна заради падането на забраната за украинския внос на селскостопанска продукция.

С тежка техника те ще блокират две от възловите точки в региона - пътен възел „Петолъчката“ и детелината по пътя Сливен - Ямбол.

С над 40 машини, земеделците от Сливенско ще затворят в 10 часа детелината към Ямбол, а останалите протестиращи ще се присъединят към колегите си от Карнобат, Ямбол и Бургас на „Петолъчката“. Това съобщи за Дарик  Георги Радев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на Сдружение на земеделските производители „Хаджи Димитър“ Сливен.

По думите му, производители на плодове и зеленчуци, които също ще изразят своето недоволство от действията на държавата спрямо целия земеделски сектор, ще донесат продукцията си на място и ще я раздават на хората, чието движение ще бъде затруднено заради блокирането на пътищата.

Протестът подкрепят общо 26 браншови организации и асоциации, поясни Радев.

Председателят на Парламентарната комисия по земеделието, храните и горите Десислава Танева заяви в Сливен, че намира протеста за справедлив. Тя нарече дебата по темата в петък в Народното събрание срамен, а показаната под нулата компетентност. Според Танева грешките на управляващите, ще доведат до увеличение на протестите.

В аудиото чуйте повече по темата..