Кулинарен празник „С уникалните гозби на дедите ни, с духа на традициите и вярата в църквата“ събира за четвърта година в село Сталево най-добрите майсторки от читалищата в община Димитровград, гости от община Неделино и ученици от паралелката по „Готварство“ на професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. 


От 10ч. днес, на площада пред читалището в селото се очаква да бъдат представени над 80 ястия  във вкусната надпревара, организирана от местното НЧ „Васил Левски 1929“.

Освен че има за цел да съхрани традициите на автентичната тракийска кухня, изложението има и конкурсен характер. 4 са състезателните категории: „Хлябове и баници“, „Ястия“, „Булгур“ и „Сладки изкушения“. Жури ще определи най-добре приготвените и представени ястия в различните категории, а отличените ще получат грамоти и тематични награди, информират организаторите.  


Станалият традиционен фестивал на ястията в село Сталево събира гости от цялата страна. Провежда се ежегодно във втората събота на месец септември. В кулинарното изложение се представят характерни за селото и региона ястия, като яхния от сини сливи и булгур, смигдал, каша, качамак, тюрлю гювеч, масленици и други вкусни български гозби. Тази година гостите е могат да опитат и ястия и от гръцката и турската кухня, разказват от читалището.