Според данните на лицензираните производители, през 2021 г. е прибрано около 125 000 т. грозде, от които ще бъде произведено около 100 млн. литра вино.  Това съобщи в ефира на Дарик радио председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски.

Чорбаджийски уточни, че в България са регистрирани около 620 00 дка лозови масиви. По данни на Националната лозаро-винарска камара, от тях се обработват около 320 000 дка. По думите му средният добив на декар е 800 кг., което прави около 250 000 т. грозде, което според сметките, след като лицензираните производители са прибрали 125 000 т., значи  50% е в сивия сектор.

Йордан Чорбаджийски посочи, че миналогодишната реколта от грозде е била много добра по всички показатели.

По негови прогнози цената на виното тази година ще поскъпне с около 20%. Чорбаджийски добави,че се очаква лек спад в консумацията, но ако не се предприеме тази стъпка се очакват фалити на производители.

България се намира на 21 място в света по произведено вино в литри. Класацията водят Италия, Испания, Франция и САЩ.

Чуйте цялото интервю с Йордан Чорбаджийски: