В ситуация, в която близо 30 години галериите в България са изгубила цели поколения автори и произведения, именно колекция като тази на Дарик съхранява знакови творби на световно ниво. Това коментираха в ефира на Дарик художници, участвали в пленерите на Дарик „Звук и цвят“.

Техни творби са част от изложбата „Колекция с продължение“, организирана от Дарик радио, която беше открита през седмицата в столичната галерия „Стубел“.

Изложбата, която представя най-новите попълнения в колекцията на Дарик може да бъде видяна до 15 юни.

Пленерите остават дълбоко приятелство между творците

За пленерите, които Дарик организира повече от 20 години, художниците Стефан Божков и Камен Старчев споделиха в студиото на Дарик, че обстановката е изключително креативна, а творците които идват стават съмишленици.

Атмосферата е притегателна, добави във включване от Париж и Нина Ковачева. През 2018 година тя е куратор на изложбата „Колекция Дарик” в Париж. „Тогава си дадох сметка какъв труд има зад тази колекция и пленера на Дарик „Звук и цвят“, каза тя. И призна трудността да бъдат избрани измежду всички творби тези, които да се покажат в рамките само на една изложба.

За Стефан Божков пленерите са направили дълбоките приятелства между различни поколения творци. „В тези дни на пленерите се срещат творци от различни поколения, различни стилистично – след това остава едно дълбоко приятелство", каза той.

По думите на Камен Старчев пленерите движат по някакъв начин и художествения живот, защото те са важни за бъдещата работа на творците – там те планират какви изложби ще се случат, как авторите ще направят нещо заедно.

„Тук винаги трябва да споменаваме главният виновник за това нещо – г-н Радосвет Радев. Виждам една връзка между това, което той изповядваше за свободата и независимостта и самото Дарик радио, което той, създавайки го, направи едно пространство за свобода и независимост. От което пък имат нужда и художниците и артистите“, подчерта Стефан Божков.

Колекцията съхранява цели периоди автори и творби

По думите на художника Камен Старчев колекцията на Дарик успява да запълни една огромна дупка, която за съжаление зее през последните 30 години, заради това че галериите, които трудно успяват да попълват колекциите си с творби на съвременни автори.

„В ситуация, в която близо 30 години примерно Националната галерия е изгубила цели поколения автори и знакови произведения, именно една такава колекция като тази на Дарик прави това, което съхранява цели периоди, автори и знакови произведения на световно ниво.“, каза Камен Старчев.

По думите му това е изключително важно и трябва да продължи.

„Защото има частни колекционери, има опити галериите да попълват колекциите си, което става изключителна трудно – донякъде мисля, че СГХГ успява. Но ние нямаме това законодателство като във Франция примерно, където до 90 процента от корпоративния данък ти можеш да го спестиш заради инвестиции в култура и меценатство. Тук това нещо се случи в трудните условия – Дарик успя да изгради една действително страхотна колекция, която има и католог“, каза още Камен Старчев.

„Надявам се този каталог хората един ден да могат да си го вземат от музея на Дарик“, добави той.

Дарик пази артистичната памет на България

По думите на Стефан Божков колекцията на Дарик е една историческа артистична памет на България. Защото галериите нямат попълнения през всичките тези години, а развието на съвременните визуални изкуства е пръсното в частни колекционери и събрано в колекцията на Дарик.

„Пак искам да се върна към Радосвет Радев, който физически не е с нас, но винаги ще бъде с нас. Този човек, който е ядрото на цялото това случване – на радиото като цяло и в частност на пленера и колекцията. Този човек успя не просто да създаде някаква колекция, а е създал една машина в най-добрия смисъл на думата. И е запалил толкова много хора със своята енергия, че ние продължаваме по някакъв начин да се движим в неговата орбита. И сме готови да дадем много хубаво сътворени неща“, каза художникът Нина Ковачева.

Събитието в София е първото от изложбена поредица, която продължава в Сливен, Бургас и Пловдив с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Изложбена поредица, която е посветена на 30-та годишнина от създаването на Дарик радио.

Чуйте целия разговор в предаването "РеАктивно".