Идеята да се откриват нови лаборатории за кръвни тестове на шофьорите е грешна. Това заяви пред журналисти във Военно медицинската академия премиерът Николай Денков. По думите му 3-4 лаборатории за България са предостатъчни. Според премиера фокусът трябва да бъде върху подготовката на кадри и оборудването с роботизирани системи, които да обработват пробите.

Към момента натрупаните необработени проби са 900.

Проблем, съществуващ от години, е бавното излизане на експертизи, свързани с употребата на наркотици и алкохол при борбата с дрогирани и пияни шофьори. Затова и текат разговори, които целят разрешаване на забавянето на пробите, заяви премиерът Николай Денков. Понякога експертизите излизат след 6-9 месеца, а понякога отнема години. По думите му организацията може да се промени, като се изисква известна инвестиция, която вече е договорена. А най-подходяща за такава бърза крачка е ВМА.

Денков уточни, че в момента има около 900 проби, които са се натрупали. Подготвя се допълнителна апаратура, като ще бъдат осигурени и допълнителни служители, променя се режимът – ще се работи на 3 смени, 24 часа в денонощието.

А в момента освен във ВМА такива лаборатории работят в МВР болница и криминалистиката.

Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски уточни, че тези 900 проби са натрупани от 25 април тази година досега.

Мутафчийски допълни, че пробите за наличие на наркотични вещества са по-големият проблем, но по думите му не е толкова важно колко пари ще се дадат за папаратура, а да се  обучат кадри.  Той уточни, че във всеки екип ще влязат по 6 души. По думите му се касае за времеви хоризонт от около 2 месеца. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм