Пет големи китайски компании, чиито книжа се котират в САЩ, обявиха днес, че се оттеглят от Нюйоркската фондова борса, предаде Франс прес. 

Компаниите от континентален Китай и Хонконг са известни с това, че не предоставят финансовите си отчети на одобрени от американските власти одитори.

Франция ще плати 10 млрд. евро, за да придобие пълен контрол над EDF

Закон, гласуван от американския Конгрес през 2020 година, задължава всяка компания, която е регистрирана в САЩ, да предостави финансовия си отчет за заверка от фирма, одобрена от независимата счетоводна организация (PCAOB).

В случай че не спазват изискванията на законодателството, компаниите рискуват да бъдат отписани от регистрите от 2024 година. 

Националната банка на Беларус включи китайския юан във валутната кошница

При създалата се ситуация гигантите в петролния бизнес "Синопек" (Sinopec) и "ПетроЧайна" (PetroChina) обявиха днес в отделни комюникета "доброволното си оттегляне" от Нюйоркската борса, където се търгуват акциите им.

Една от най-големите застрахователни компании "Чайна лайф иншурънс" (China Life Inusrance), китайската алуминиева корпорация "Чалко" (Chalco), както и филиал на "Синопек", базиран в Шанхай, също съобщиха за подобни намерения. 

„Дойче банк“ прехвърля стотици програмисти от Русия в Германия

Дружествата обосновават решението си с разходите, свързани с поддържането на търговията с акции в САЩ, както и с допълнителната тежест във връзка със съблюдаването на задълженията в областта на одита.

Петте групи фигурират в списъка с компании, които Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ  (SEC)  призова да спазват счетоводните си задължения, т. е. те са заплашени да бъдат изключени от Нюйоркската фондова борса. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм