В Турция всичко стана много скъпо. Трудно ни е да живеем. Когато дойдохме, беше лесно. Но сега наемите се скочиха, горивата са скъпи. Не можем да се справяме при тези трудни икономически условия. Затова решихме да се върнем в Сирия”. Това казва сирийският гражданин Инаят Али Хамко, 40-годишен мъж, баща на три деца.

Ердоган въвежда руската платежна система „Мир“

Семейството е сред 50-ината сирийски бежанци, които със съдействието на община Есенйурт в Истанбул се връщат в Сирия.

Кметът на община Есенйурт Кемал Дениз Бозкурт посочи, че районът е сред най-гъсто заселените със сирийски мигранти в мегаполиса.

Защо Иран екзекутира повече жени от всяка друга страна?

“Миграцията е много сериозен проблем поради засиления поток и в нашата община приехме програма. Създаваме улеснения за сирийските бежанци, които по собствено желание искат да се завърнат по родните си места. Осигуряваме им автобуси, които да ги превозват до Сирия. Поради епидемията от Ковид-19 се наложи да прекъснем за известно време. Сега изпратихмe втората група от началото на тази година“, разказа той.

По думите му тяхната инициатива получила широк обществен отзвук. Бежанци от други райони също искали да им осигурят места в автобусите.

Шамар от Анкара: Турция няма да подкрепи приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Ако има места, настаняваме и тях. Със съдействието на общината досега се върнаха над 3000 сирийски мигранти, които бяха регистрирани при нас. Нашите автобуси ги отвеждат до границата, а след това със съдействието на турски служители се отвеждат до безопасните райони на страната по маршрут, който е организиран от Червения полумесец,” допълни кметът.

Според турското законодателство върнал се от Турция мигрант в Сирия няма право да се връща обратно в срок от 5 години.

В община Есенйурт са регистрирани официално 175 000 мигранти, но неофициално се твърди, че са над 300 000.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм