Въпреки последните колебания в цените на крипто пазара, крипто остава изключително популярен клас активи за инвеститорите. Сред водещите търсения в Google за 2022 г. Биткойн изпревари TikTok, Apple и почти надмина „ресторанти близо до мен“. Според последни проучвания има повече от 20 000 проекта за криптовалута по целия свят и около 295 милиона крипто потребители.

Ако се интересувате от закупуване на криптовалута, то най-вероятно сте се замисляли как и откъде е най-добре да се сдобиете с такава. Един от вариантите е да отворите акаунт в крипто борса. В момента има около 500 борси, от които да избирате. Но нека разгледаме криптоборсите малко по-детайлно.

10 начина да си намалите данъците

Казано по-просто, крипто борсата е онлайн платформа, която посредничи при обмяна на фиатни пари (пари, емитирани от съответното централна банка) за криптовалути или други цифрови активи, като начислява такса за всяка сделка. В допълнение, тези борси също са специализирани в търговията с голямо разнообразие от крипто активи, което позволява купуването, продажбата и обмяната на криптовалути и токени.

Как работят крипто борсите?

Крипто борсата е „пазар“, където можете да купувате и продавате криптовалути като Биткойн, Етер, и др. Борсите за криптовалута работят подобно на други платформи за търговия, с които може да сте запознати. След като създадете профил в избраната борса, можете да създавате различни типове поръчки за покупка, продажба и обмен. Обикновено тези профили наподобяват функцията на брокерска сметка, която потребителите отварят, финансират и след това купуват и продават ценни книжа, като акции, облигации или ETF; борсите служат като маркет-мейкъри и свързват купувачи с продавачи.

Крипто борсите най-често могат да бъдат достъпни чрез приложение за смартфон или уеб браузър и позволяват на потребителите да свържат крипто портфейл или да използват попечителския портфейл на борсата, за да извършват сделки.

Кои са 10-те най-евтини държави? (снимки)

Кои фактори е важно да проучите преди да изберете борса?

Освен таксите, когато избирате най-добрата крипто борса за вашите нужди, помислете за неща като времето, необходимо за извършване на сделки и трансакции, в какви юрисдикции оперира и, може би най-важното, колко сигурна е самата борса всъщност.

  • Сигурност

Тъй като криптото става все по-популярно и ценно, то се превърна в мишена за хакери. Водещи борси като Binance и KuCoin бяха хакнати, което доведе до загуби за десетки милиони долари.

  • Налични монети

Внимателно обмислете наличните криптовалути на дадена борса. Ако сте любител на крипто, може да искате достъп до над 600 криптовалути, или ако сте начинаещ, можете да се задоволите с по-малко на брой токени.

  • Лимити за депозит и теглене

Дори и да планирате HODLing възможно най-дълго, все пак може да искате да направите тегления в даден момент. Важно е да знаете дали има изискване за минимален депозит и теглене; борсите могат да поставят ограничения върху това колко пари потребителят може да изтегли или депозира за даден период от време.

  • Репутация

Можете да направите предварително проучване относно услугата, която предлага дадената борса и да научите мнения от минали и съществуващи потребители.

  • Поддръжка за клиенти

По-новите потребители може да имат редица въпроси относно основите на крипто и как работи обменът, ето защо е добре борсата да има опции за бърза поддръжка.

За какво ни дължат пари върху заплатата

Понякога нуждата от поддръжка на клиенти може да е спешна, тъй като вашите пари може да са заложени на карта. Крипто пазарите се движат бързо и чакането с дни за отговор от отдела за поддръжка на клиенти може да има реални финансови последици.

  • Такси за търговия

И не на последно място са таксите. Те често представляват скрити разходи, когато става въпрос за закупуване на криптовалута. Борсите правят пари чрез начисляване на такси върху повечето или всички трансакции. Не забравяйте да разберете колко ви таксуват на всяка крипто борса.

Крипто и регулации – създадени един за друг

В заключение бихме казали, че крипто борсите са сложни и изборът на правилната такава за вас и вашите цели изисква известно внимание и време. На първо място трябва да си изясните какъв вид крипто планирате да търгувате (не всички видове крипто се предлагат на всяка борса) и да настроите крипто портфейл. Когато избирате крипто борса, е важно да проверите колко лесна е за ползване и колко са прозрачни политиките им за клиенти.

Ако не искате да се обвързвате със сериозни проучвания, можете да използвате услугите на xChange.bg. Те са доверен партньор в търговията (покупки, продажба и обмяна) на криптовалути. Компанията се ползва с доказано име на пазара и има повече от 5 години опит в крипто и блокчейн индустрията. Приятелският екип от експерти е винаги насреща, за да съдейства и отговоря на всички въпроси, свързани с търговията с криптовалути. Можете да научите повече за услугата, комисионите и активите, които предлагат, на сайта на https://xchange.bg.