На фона на нарастващите разходи за електроенергия и плановете за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива, испанската електрическа компания „Iberdrola“ откри най-голямата си слънчева електроцентрала в Европа, предаде Bloomberg.

В момента цената на енергията в Испания е почти три пъти по-висока от средната за последните пет години. И тъй като Испания е една от най-слънчевите страни в Европа, тя разчита на слънчевите панели като алтернативен източник на енергия.

Газопровод от Испания до Франция може да бъде готов за девет месеца

Слънчевата електроцентрала „Iberdrola“, разположена в автономната област Естремадура в югозападна Испания, се състои от около 1,5 милиона слънчеви панела и е в състояние да осигури електричество на повече от 334 000 домакинства. Очаква се заводът да увеличи производството и да достигне пълен капацитет през следващия месец. Bloomberg обаче отбелязва, че само тази електроцентрала едва ли ще успее да намали цените на електроенергията.

Испанското правителство планира почти 75% от производството на цялата енергия в страната да бъде от алтернативни енергийни източници до 2030 г. В момента тази цифра е около 47%.

Испанското правителство свиква форум във връзка с мерките за пестене на енергия

Испанското правителство вече задължи заведенията в страната да не пускат климатици под 27 градуса през лятото, да засенчват витрините на магазините през лятото поне до 22 часа, а през зимата температурата на отопление не трябва да е над 19 градуса. Това са само част от мерките на страната за пестене на електроенергия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм